Landelijk minder woninginbraken, in Limburg juist meer

Stockfoto © iStock
In ruim twee derde van de Limburgse gemeenten is in 2023 vaker ingebroken dan het jaar daarvoor. Maastricht staat zelfs in de top drie van de 20 grootste steden van Nederland waar de hoogste stijging in het aantal inbraken is geweest.
Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.

Laagste niveau in twaalf jaar

Dat wijkt af van de landelijke trend, waarbij er het afgelopen jaar juist minder vaak werd ingebroken. De politie noteerde in 2023 bijna 23.000 inbraken, tegenover ruim 24.000 een jaar eerder. Daarmee is het totaal aantal inbraken van het hele land gedaald tot het laagste niveau in twaalf jaar tijd.
In 2012, het jaar waarin de politie digitale misdaadcijfers bekendmaakte, waren er nog bijna 92.000 woninginbraken.

Limburg meer inbraken

Dat terwijl er in Limburg het afgelopen jaar juist meer woninginbraken waren dan het jaar ervoor. In Bergen is de grootste procentuele stijging te zien van 77,8 meer inbraken. Het absolute aantal blijft daar wel redelijk laag: in 2022 waren er negen inbraken en in 2023 16. Datzelfde geldt ook voor Roerdalen (66,7 procent stijging, van 10 naar 17) en Stein (66,7 procent stijging, van 18 naar 30).

Maastricht top drie

In Maastricht steeg het aantal meldingen naar 181, terwijl dat in 2022 nog 161 waren. Van de 20 grootste steden in Nederland staat de Limburgse hoofdstad daarmee op nummer drie van de relatief hoogste stijging met 12 procent. Alleen Groningen en Haarlem stonden daar nog boven als grote steden, met bij beide een stijging van ruim 15 procent.
Absoluut gezien waren vorig jaar naast Maastricht de meeste inbraken in Sittard-Geleen (123), Venlo (138) en Heerlen (133). Alleen in Heerlen daalde dit aantal.

Veilig in Beesel

In slechts tien gemeenten in de provincie is een daling in het aantal inbraken te zien. In Kerkrade waren er 41,3 procent minder inbraken. Inwoners maakten daar in 2022 nog 75 keer melding van een inbraak, terwijl dat vorig jaar nog maar 44 keer was. Ook in Beesel werd er minder ingebroken, van negen naar vier meldingen in één jaar tijd. Daarmee is Beesel ook meteen de veiligste gemeente als het aankomt op woninginbraken: nergens anders in de provincie was het aantal afgelopen jaar zo laag.

Camera's

De politie heeft niet onderzocht waarom het aantal woninginbraken in Nederland daalt. Wel zegt een woordvoerder dat steeds meer mensen met (deurbel)camera's ophangen, die een preventieve werking zouden hebben.

Misdrijven

Het totaal aantal misdrijven steeg vorig jaar voor het eerst in jaren licht vergeleken met een jaar eerder. De politie registreerde in 2023 ruim 802.000 misdrijven. Daarmee is het aantal bijna terug op het niveau van 2019, het laatste jaar voor corona. Vorig jaar betrapte de politie vooral meer winkeldieven, zakkenrollers en drugsdealers. Ook werden onderdelen van e-bikes en scooters veel vaker gestolen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!