Kogel door de kerk: Limburgse vlaai officieel erkend

Limburgse vlaai © iStock
Europa erkent vanaf 22 januari officieel de Limburgse vlaai als streekproduct. Na 7,5 jaar lobbyen is het eindelijk gelukt om de Limburgse vlaai te erkennen met een BGA-label, een Beschermde Geografische Aanduiding.
Dat bevestigt bakker Marcel Roubroeks uit Susteren.

Waardig product

Alleen bakkers binnen Nederlands- en Belgisch-Limburg mogen de vlaai onder de noemer 'Limburgse vlaai' verkopen. Daarnaast moet de vlaai aan een aantal voorwaarden voldoen. "We hebben voor elke vlaai een apart dossier moeten maken", licht Roubroeks toe. Dit gebeurde in samenspraak met de Belgische collega's. "Daarom heeft het ook een tijdje geduurd. Alle neuzen moesten dezelfde kant opstaan om tot een waardig product te komen."

Champagne

Roubroeks geeft als voorbeeld: "Limburgse vlaai is niet zo als champagne. Er zijn wel 20 verschillende soorten vlaaien, daarvoor is allemaal een dossier gemaakt." De Limburgse vlaai behoort nu tot dezelfde groep streekproducten zoals serranoham, de balsamicoazijn uit Modena, Goudse kaas en het Geraardsbergse mattentaartje.

Voorwaarden

Enkele voorwaarden zijn dat een Limburgse vlaai gebakken moet zijn op Belgisch- of Nederlands-Limburgs grondgebied. De diameter is minimaal 10 cm en maximaal 30 cm en de bodem is gemaakt gemaakt van gistdeeg en maximaal 1 centimeter dik. De vulling mag bijvoorbeeld bestaan uit pudding, fruit, griesmeelpap of rijst en moet eveneens als de toplaag meegebakken worden. Het toevoegen van slagroom naderhand mag niet. Ook mag de vlaai nooit worden ingevroren na het bakken. Een vlaaipunt moet uit de hand te eten zijn.

Uithangbord van onze provincie

Roubroeks is ontzettend blij dat de erkenning eindelijk gelukt is. "Er was zoveel te koop dat zich Limburgse vlaai noemde, want het verkoopt blijkbaar, maar dat had helemaal niks met ons streekproduct te maken. Daarom is het nu extra belangrijk dat het gelukt is. Want de Limburgse vlaai is toch het uithangbord van onze provincie."

Regels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal in Nederland erop toezien dat de nieuwe regels worden nageleefd. In België doet de FOD Economie dat. Wie toch de regels overtreedt, kan rekenen op een forse boete.

GBA-label

Op 22 januari zullen minister Piet Adema van Landbouw en zijn Vlaamse collega Jo Brouns het GBA-label toekennen aan de Limburgse vlaai. Zij doen dit in het bijzijn van Limburgse bakkers.
In AvondGasten Europa wordt er aandacht besteed aan de Europese erkenning.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!