Bouw van tweede nooddam in Maastricht gestart

Werkzaamheden nooddam bij Bosscherveld. © Jean-Pierre Geusens
Rijkswaterstaat is maandag in Maastricht begonnen met de bouw van een tweede nooddam. De nieuwe dam komt tussen de brug bij de Stuwweg en de overlaatdam te liggen.
Dat meldt Rijkswaterstaat.

Hoog water

Begin januari beschadigde overlaatdam als gevolg van het hoge water. Woonbootbewoners moesten toen hun woonboten langs de Stuwdam in Maastricht verlaten. Vervolgens schoot in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 januari een woonboot los en dreef af tegen de brug, waardoor deze op instorten stond.

Chinookhelikopters

Defensie en Rijkswaterstaat werkten hard om de brug te verstevigen en het gat in de dam te dichten. Hierbij werden Chinookhelikopters ingezet. De eerste nooddam werd stroomopwaarts in de waterloop gebouwd. Daardoor is de stroming grotendeels uit het water gehaald, wat de aanleg van de tweede nooddam vereenvoudigt.

Twee weken

Als de tweede nooddam klaar is, kan worden begonnen met het herstel van de kapotte dam. Rijkswaterstaat verwacht dat de bouw van de tweede nooddam ongeveer twee weken in beslag neemt. Daarna komt ook het herstel van de brug in zicht, evenals het bergen van een woonboot die tegen de brug botste. Wanneer brug en boot worden aangepakt, is nog niet bekend.

Geen stromend water

Vrijdag mochten tien woonbootbewoners terug naar hun woningen, maar zaterdag bleek dat er geen stromend water is. De hoofdleiding die over de bodem loopt, bleek kapot te zijn. De bewoners hebben volgens een woordvoerder van de gemeente er toen voor gekozen voorlopig elders te verblijven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!