Rijden in de sneeuw: hoe ging dat ook alweer?

Autorijden in de sneeuw, hoe ging dat ook weer? © iStock
Woensdag valt mogelijk een dik pak sneeuw. Dat zal gevolgen hebben voor iedereen die de weg op moet. Samen met de ANWB geeft L1 enkele tips.
Als je te voet op je bestemming kunt komen, is dat natuurlijk ideaal. Op twee wielen kan het akelig spannend worden en wie afhankelijk is van openbaar vervoer moet rekening houden met vertraging. Maar we richten ons op het merendeel van de weggebruikers: de automobilisten.

Wintersport

Mensen die regelmatig op wintersport gaan, zullen er niet veel moeite mee hebben. Gezien de zachte winters van de afgelopen jaren, zijn heel veel andere bestuurders minder geoefend. Er zijn natuurlijk ook automobilisten die hun rijbewijs nog niet zo lang hebben. Die dus nog nooit in een serieuze laag sneeuw hebben gereden.

ANWB

De ANWB zou de ANWB niet zijn als die organisatie niet al een aantal tips klaar had staan. Die delen we graag met je. En we hebben nog een bonustip van de ervaren sneeuwrijders bij L1.
Laten we beginnen met de tips die we vinden op de site van de ANWB:

1. Houd afstand
Als vuistregel geldt: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger. Net zoals je bij mist doet. Die extra meters geven jou en degene achter je meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Bij invoegen geldt hetzelfde: neem de tijd en ruimte om rustig en met gepaste snelheid in te voegen.

2. Kijk ver voor je uit
Dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn en zie je eerder wat er op de weg gebeurt. Dit gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt.

3. Trek rustig op
Soms zorgt optrekken vanuit stilstand al meteen voor een uitglijder. De banden hebben dan moeite om grip te vinden. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Geef weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. Doe al je handelingen rustig en met beleid: stuur gelijkmatig, rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp in.

4. Remmen
Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal functioneert. Als het ABS werkt, remt de auto maximaal af zonder dat de wielen blokkeren zodat je kunt blijven sturen. Het ABS werkt alleen bij maximale remdruk, wanneer je het rempedaal tot op de bodem blijft intrappen. Ga dus niet ‘pompend’ remmen. Schrik niet als het rempedaal onder je voet begint te trillen en je rare geluiden hoort. Dat is normaal.

5. Blijf alert, ook met winterbanden
Is het glad door sneeuw en heb je zomerbanden? Ga dan niet op pad. Met winterbanden kun je wel de weg op. Toch zijn winterbanden geen totaaloplossing voor winterse omstandigheden. Normaal gesproken is de remweg vier keer zo lang, als je twee keer zo hard rijdt. Bij gladheid is je remweg een stuk langer. Van zichzelf hebben winterbanden een kortere remweg dan zomerbanden. Wanneer je hard rijdt, wordt dat effect volledig opgeheven.

We willen ook een fabeltje de wereld uit helpen. De bandenspanning verlagen zou handig zijn bij gladheid. De banden zouden daardoor meer contact met de weg maken, wat zou resulteren in extra grip. Te zacht opgepompte banden gaan juist ten koste van de stabiliteit, omdat winterbanden van zichzelf al een zachtere structuur hebben. Om winterbanden optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning belangrijk.

Traction control

Dan de beloofde bonustip. Sta je tot je assen in de sneeuw en lijkt de auto zich alleen maar dieper in te graven als je wil wegrijden? Probeer dan eens je traction control UIT te zetten.
De traction control reageert namelijk op gebrekkige grip door de kracht anders te verdelen over de aangedreven wielen. In een dikke laag sneeuw weet dat systeem even niet wat er aan de hand is en blijft de kracht op en neer gaan. Dus even uitschakelen en dikke kans dat je dan wel kunt wegrijden.

Winterse omstandigheden

Overigens heeft de ANWB ook tips voor het optimaal voorbereiden van je auto op winterse omstandigheden. Die kwamen in de afgelopen dagen natuurlijk al van pas. Die tips vind je hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!