De tabaksshop weer terug van weggeweest

Stockfoto. © iStock
Steeds meer supermarkteigenaren openen naast hun supermarkt een tabaksshop. Dat doen ze, omdat ze vanaf 1 juli in de supermarkt zelf geen rookwaren meer mogen verkopen.
Gezondheidsdeskundigen vragen zich af of het anti-rookbeleid van de overheid op deze manier gaat werken.

Ook groei in Limburg

Sinds 2022 zijn er tot en met het derde kwartaal van afgelopen jaar in Nederland zeker 107 tabakswinkels bijgekomen, waarschijnlijk zijn het er meer. Dat heeft de lobbyorganisatie TabakNee in kaart gebracht. In Limburg zijn de laatste tijd op minimaal vijf locaties aparte tabaksshops geopend naast een supermarkt. Op meer plekken wordt bekeken of het daar ook kan.
"Ik snap dat de overheid wat wil doen tegen het roken, maar ik moet ook aan mijn zaak denken", zegt supermarktondernemer Danny Rosenboom. Zijn PLUS ligt in Hoensbroek en pal er naast hoopt hij binnenkort een tabakszaak te openen.

Klanten behouden

"In de omgeving is er nog geen tabakswinkel", zegt Rosenboom. "Dat betekent dat de rokers hier straks niet meer zouden komen, die ben ik dan ook kwijt als supermarktklant. De tabakswaren is al tien procent van mijn omzet die ik kwijt zou zijn, maar als ik ze ook nog kwijt ben in mijn supermarkt loopt het omzetverlies natuurlijk nog veel verder op."
Volgens onderzoek van ING zullen de supers dit jaar 1,5 miljard euro minder omzet draaien door het verbod op de verkoop van tabak. ING denkt dat de tabaksomzet van supermarkten voor 35 procent verschuift naar tabaks- en gemakszaken. Verder zullen tankstations en winkels in het buitenland profiteren van het tabaksverbod in supermarkten.

Aparte winkel

In Waubach heeft supermarktondernemer Peter Wetzels daarom al een tijdje geleden een aparte winkel naast zijn supermarkt. "Wij zijn in 2022 een Readshop begonnen, tijdschriften, kantoorartikelen en ook rookwaar", zegt Wetzels. "In de supermarkt verkopen we nog nauwelijks sigaretten, maar de omzet die we daar kwijt zijn, maken we helemaal goed in deze winkel."
Volgens Wetzels kan hij in de aparte winkel wel beter controleren op de leeftijd van tabakskopers. "In de supermarkt heb ik vaak wat jonger personeel die het lastiger vinden om een ID te vragen aan iemand. Hier in de Readshop heb ik meer ervaren personeel dat dat wel kan en daar ook meer ruimte en tijd voor heeft. Het is minder hectisch dan aan de servicebalie in de supermarkt, waardoor er weleens iemand doorheen kan glippen."

Als paddenstoelen

Hoogleraar Marc Willemsen bekleedt aan de Universiteit Maastricht de bijzondere leerstoel tabaksontmoediging. "Je ziet de tabakswinkels inderdaad als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat is op het eerste oog natuurlijk gek als dat het effect is van ontmoedigingsbeleid."
Maar de hoogleraar denkt dat het beleid tijd nodig heeft. "Per saldo is toch wel de verwachting dat het aantal tabaksverkooppunten van zo'n 10.000 nu zal gaan dalen naar tussen de vier- en vijfduizend. Niet naast iedere supermarkt zal straks tabak worden verkocht."

Vergunningen

Wel denkt de hoogleraar dat het beleid sneller zijn effect zou kunnen hebben. "Waarom gaan we niet met vergunningen werken als je tabak wilt verkopen? Dan kan iedere gemeente zelf bepalen hoeveel verkooppunten zijn toegestaan binnen de eigen gemeentegrenzen." Er zijn buiten Limburg nu al gemeenten, waaronder Utrecht bijvoorbeeld, die nieuwe tabakszaken niet toestaan.
In 2030 wordt de verkoop van tabak ook in tankstations verboden. Vanaf 2032 mag het alleen nog maar in tabaksspeciaalzaken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!