Herstel dam: 10 woonbootbewoners terug naar huis

De woonboten in de inham aan het Bosscherveld liggen op het droge © Jean-Pierre Geusens
Tien bewoners van de woonboten in Maastricht mogen terug naar hun huis. Dat heeft de gemeente Maastricht bevestigd.
Het gaat om bewoners van boten ten zuiden van de nooddam, waar dus gewoon water staat. De bewoners moesten vorige week hun woonboten langs de Stuwweg in Maastricht verlaten door een beschadigde overlaatdam.

Ontruiming

De brandweer ontruimde vorige week zo'n 30 woonboten. De bewoners konden toen slechts een paar spullen meenemen. Ze waren erg emotioneel. Dinsdag mochten de bewoners even terug naar hun boten om wat extra spullen te pakken en mogelijke schade te inspecteren.

Chinooks

In de nacht van woensdag op donderdag vorige week schoot een woonboot los en dreef af tegen de brug, waardoor deze op instorten stond. Defensie en Rijkswaterstaat werkten in het weekend hard om de brug te verstevigen en het gat in de dam te dichten. Hierbij werden Chinookhelikopters ingezet.
De Chinooks brachten zaterdag 57 zakken met stenen, elk met een gewicht van 4000 kilo, in het water op de plek van de overlaatdam. Zondag werden nog eens 60 zakken naar de dam gebracht.

Droog

Een aantal boten ligt op dit moment in het slib op de bodem, nu het water uit de inham is weggestroomd. Door de nooddam stroomt er nu geen water meer de inham in, waardoor hij droog is komen te staan. Pas als de overlaatdam weer is gerepareerd, kan de nooddam worden doorgestoken en stroomt het water weer binnen.
Wanneer alle bewoners terug naar woonboten kunnen, is nog niet bekend. Het hoogwater in onze provincie is inmiddels voorbij. Het waterschap heeft de crisisorganisatie daarom ook afgeschaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!