Video: Schaatspret in Limburg

Schaatsen in Nederweert © L1 (Maurice de Heus)
Een heerlijke winterzon, geen wind en de hele dag temperaturen onder het vriespunt. Ideale omstandigheden om te schaatsen, zoals in natuurgebied Sarsven en De Banen in Nederweert.
Door de forse regenval en het hoge water van de laatste maanden, was het gebied om te schaatsen veel groter dan normaal. "Zeker de helft groter", zo weet schaatser Henk Uneken. "Het water staat nu tot aan de weg, dat was een paar maanden geleden zeker 150 meter terug."

Nostalgie

Voor veel schaatsliefhebbers voelen de omstandigheden nostalgisch aan. "Zo'n 64 jaar geleden heb ik hier als kind leren schaatsen", zo vertelt Truus van Gogh. "Vorig jaar kon het niet, maar zo gauw er een dikke ijslaag ligt zoals nu kom ik met mijn vriendin uit Meerssen hier naartoe. Dan halen we de herinneringen op aan vroeger, zoals meneer pastoor die hier in zijn mooie pij over het ijs zwierde."
Zeven centimeter
Volgens ijsmeester Louis Leenen zijn de omstandigheden ideaal deze donderdag. "In het begin van de week waaide het nog, dan is het water in beweging. Maar nu gaat het heel hard. De ijsdikte is hier al ruim zeven centimeter en het groeit met het uur. Als het niet te hard gaat dooien, kan ook de jeugd hier zaterdag nog veel plezier beleven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!