Flink meer wilde zwijnen afgeschoten, vooral in Meerssen

Wild zwijn © iStock
De afgelopen jaren zijn er veel meer wilde zwijnen afgeschoten in Limburg. Vorig jaar was een uitschieter. Vooral in Meerssen, waar veel overlast door wilde zwijnen is, werden beduidend meer dieren afgeschoten.
Dat blijkt uit cijfers van de Faunabeheereenheid Limburg.

Meer zwijnen

Dat er meer dieren zijn afgeschoten, komt volgens de eenheid vooral omdat er gewoonweg méér dieren zijn. "Als er veel zwijnen zijn, kun je ze ook makkelijker schieten. Gemiddeld moet je vier tot acht nachten wachten voordat het je lukt om een zwijn te schieten,", legt Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg uit.
De populatie is flink gegroeid: in 2023 waren er naar schatting bijna 2000, een jaar eerder was dat nog bijna 1500. Daarvoor schommelden de aantallen rond de 2000. De groei komt door het zachte voorjaar, vertelt Melissen. "Een groep zwijnen kan in één jaar tijd van honderd naar driehonderd groeien." Afgelopen jaar waren de omstandigheden goed voor de dieren. "Ze hadden erg veel voedsel in het bos, dus veel eikels en beukennootjes. En een heel mooi voorjaar. Dus er waren weinig dode zwijnen door slecht weer."

Agressief gedrag

Wilde zwijnen kunnen agressief worden als ze zich opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben. Meerdere wandelaars in Meerssen ondervonden dat aan den lijve, zoals Remko Renckens. Hij raakte gewond aan zijn pols en had zeventien hechtingen nodig. Voor hem en zijn dochtertje was het een traumatische ervaring. "Het had impact op ons hele gezin", vertelde hij later.
Afgelopen juli overleefde een hond de aanval van een wild zwijn niet. Hij raakte zo ernstig gewond dat de dierenarts hem moest laten inslapen.

Maatregelen

De gemeente Meerssen nam afgelopen jaar meermaals extra maatregelen vanwege agressieve wilde zwijnen. Ook werden er extra jagers ingezet. Aan het begin van het jaar werd mensen geadviseerd de bossen te mijden nadat meerdere wandelaars waren aangevallen. En in augustus sloot Meerssen een bosgebied bij Bunde af vanwege de dieren. In 2023 werden er binnen de gemeente bovendien veel meer wilde zwijnen afgeschoten, blijkt uit voorlopige cijfers. Het gaat om een verdubbeling van het jaar ervoor.

Afschieten

In de hele provincie werden vorig jaar meer wilde zwijnen afgeschoten dan in 2022, blijkt uit de cijfers. Jagers schoten ruim 1300 zwijnen dood. Dat zijn er 350 meer dan het jaar ervoor. Of de problemen met het afschieten echt beteugeld worden, is nog maar de vraag. De Dierenbescherming vindt de methode 'niet effectief voor het beperken van de overlast'.
Hoewel het aantal afgeschoten zwijnen toeneemt, wordt de populatiegrootte niet kleiner stelt de organisatie. En dat lijkt ook in Limburg het geval. Sinds 2014 nam het aantal wilde zwijnen in de provincie toe en dat aantal is de afgelopen tijd aardig gestabiliseerd. "Als je niet schiet, heb je drie keer zoveel zwijnen," zegt de Faunabeheereenheid daarover.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!