Maastricht wil veiliger, stiller en netter carnaval

Drukte tijdens carnaval in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
De gemeente Maastricht komt met een reeks maatregelen om carnaval dit jaar in goede banen te leiden. Maastricht pakt te grote drukte, geluidsoverlast en zwerfafval aan.
De meldt de gemeente woensdag in een persbericht. Het doel is balans tussen het open karakter van carnaval en de veiligheid en leefbaarheid in de stad.
De aanpak is tot stand gekomen na overleg met de horeca en carnavalsvereniging De Tempeleers.

Drukte

Volgens de gemeente blijkt uit een evaluatie dat het in 2023 op sommige plekken in het centrum te druk werd. Dat wordt onder meer aangepakt door het verplaatsen van plekken voor eetkramen en bierwagens. Als voorbeeld noemt de gemeente het Vrijthof. Daar moeten de bierwagens tegenover de horecazaken een paar meter naar achteren om meer ruimte te scheppen voor het publiek. Ook komt er een parkeerverbod voor fietsen in straten die zijn aangewezen als vluchtroute.

Lawaai

In 2023 was carnaval volgens de gemeente ook te luidruchtig. De horeca en de carnavalskarren worden in 2024 strenger gecontroleerd op teveel lawaai. Voor 'kaare' tussen de 4 en 15 meter komt er een meldingsplicht. Er worden ook speciale locaties aangewezen. De gemeente zegt geen 'rijdende discotheken' meer te willen.

Zwerfvuil

Een derde punt is het zwerfafval. Sinds carnaval 2017 wordt in Maastricht tijdens carnaval bier geschonken in plastic bekers, niet meer in glas. Dat was destijds een omstreden maatregel.
Nu wil de gemeente ook een inzamelsysteem voor de plastic bekers. De vierders moeten voor hun eerste beker 50 cent extra betalen. Ze krijgen daarna alleen een nieuwe beker, als ze een oude inleveren. Een soortgelijk systeem is ook met succes gebruikt bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!