Vanuit Maastricht de wereld landmijnvrij maken

Massoud en Mahmud Hassani © L1
Een wereld zonder landmijnen. Dat is de ultieme wens van de broers Hassani. Vanuit Maastricht willen ze naar eigen zeggen de wereld veranderen. Ze hebben een drone-systeem ontwikkeld om landmijnen te traceren en onschadelijk te maken.
De broers zijn opgegroeid in Afghanistan. Ze speelden vroeger in de buurt van een landmijnenveld. Als geen ander weten zij hoe gevaarlijk de mijnen zijn. Vaak onschuldige mensen worden erdoor gedood en raken verminkt. Bovendien weerhoudt het mensen ervan om voedsel te verbouwen uit angst voor explosies.

Uit hun jasje gegroeid

Massoud en Mahmud ontwikkelen drones met eronder verschillende soorten apparatuur om landmijnen en andere soorten explosieven te detecteren. In hun kantoor annex werkplaats in Maastricht worden de drones vervaardigd. Zoveel mogelijk worden de drones zelf gemaakt. Onderdelen hiervoor worden in eigen huis ontworpen. De broers zijn tien jaar geleden begonnen met research en ontwikkeling. Vorig jaar zijn de eerste drones ingezet.

Oekraïne

"Wereldwijd zijn er ongeveer 60 landen waar landmijnen te vinden zijn", legt Mahmud Hassani uit. "Op dit moment is Oekraïne het land met de meeste landmijnen. Wij worden gevraagd door NGO's (niet-gouvernementele organisaties) of we worden gevraagd door het ministerie van Defensie. Als onze inzet gewenst is, gaan we vaak ook zelf mee om de mensen ter plekke uitleg te geven over de systemen. Het is niet zo dat we zelf de landmijnen onschadelijk maken."

Efficiënter en minder gevaarlijk

Op dit moment worden landmijnen vaak nog handmatig onschadelijk gemaakt. Dit gebeurt over land. Soms wordt gebruikgemaakt van honden of ratten. De inzet van drones is volgens de broers veel efficienter. "Je kunt veel grotere oppervlakken beter inspecteren. En de drone kan de mijn onschadelijk maken waardoor mensen op afstand kunnen blijven."
Inmiddels is de vraag naar deze drones zo groot dat de broers op zoek zijn naar een andere locatie waar ze kunnen uitbreiden. Het liefst ook in Maastricht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!