Hoogwater voorbij: waterschap schaalt af, ponten varen weer

Inspectiebootje Walrus van Rijkswaterstaat op de Maas in Maastricht, januari 2024 © Jean-Pierre Geusens
Het hoogwater in onze provincie is voorbij. Er is geen neerslag meer gevallen en dat wordt in de komende dagen ook niet verwacht.
Het waterschap heeft de crisisorganisatie daarom afgeschaald.

Materieel

De dijkwachten zijn klaar met inspectierondes. Het materieel dat ingezet moest worden is nu ook in het noorden van onze provincie opgeruimd. In Zuid-Limburg was dat al gebeurd. Een aantal pompen wordt afgekoppeld vanwege de vrieskou, alleen de tijdelijke noodkering die in Vlodrop is opgebouwd blijft staan. Deze blijft tot het hoogwaterseizoen helemaal voorbij is.
De meeste veerponten over de Maas zijn ook weer in gebruik genomen. Alleen het veer tussen Berg aan de Maas en Meeswijk is nog gestremd.

Koud en droog

Het koude en droge weer dat deze week is voorspeld, heeft een positieve invloed op de waterafvoeren in de beken en rivieren en op de waterstanden. De afvoer van de Maas heeft weer een normaal niveau. Het waterschap kondigt daarom aan dat het hoogwater voorbij is.

Hoogwater

Vanaf eind december had onze provincie te maken met hoogwater, dat tot heel wat problemen leidde. Een overlaatdam in Maastricht brak door, waarna een woonboot lossloeg en tegen een brug afdreef. Chinookhelikopters van defensie moesten te hulp schieten om het gat in de dam te dichten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!