Geëvacueerde woonbootbewoners even terug naar huis

Met een veerboot werden de woonbootbewoners naar huis gebracht © Jean-Pierre Geusens
Bewoners van de geëvacueerde woonboten in Maastricht konden vanmiddag even terug naar hun woning. Om wat spullen te pakken en mogelijke schade te inspecteren. Een kleine dertig bewoners maakten gebruik van het aanbod.
Zij werden dinsdagmiddag met een veerboot overgezet, aangezien de brug die normaal toegang geeft tot de boten nog altijd buiten gebruik is vanwege de botsing met een losgeslagen woonboot.

Volle koffers

Sommigen besloten meteen flink wat spullen te verzamelen en kwamen met volle koffers terug, omdat onduidelijk is wanneer het volgende moment is dat ze er weer terug mogen keren. Anderen waren vooral benieuwd naar de status van hun bezittingen. En dat zag er niet voor iedereen even goed uit.

Bom

“Het lijkt wel of er een bom is gevallen ter plekke”, zegt bewoonster Renee Hoogervorst, die zelf ook schade constateerde bij haar woonboot. De onzekerheid is in ieder geval nog niet weggenomen. “Die twee weken waar eerder over gesproken werd is niet realistisch. Nu wordt twee maanden gezegd, maar ik denk dat het nog wel langer kan duren”, vreest Hogervorst.

Diepvries leeggehaald

Bij andere bewoners zag het er florissanter uit. “Bij mij was alles in orde. We hebben de koelkast en de diepvries leeggehaald en alle spulletjes gepakt die we nodig hebben. Want we weten niet wanneer we weer terug kunnen”, vertelt Lieke Oexeman.

Slib

Ook Rijkswaterstaat kan nog geen uitsluitsel geven. Op dit moment liggen de boten nog op de bodem van de leeggelopen inham. Pas als de vorige week doorgebroken overlaatdam is gerepareerd, kan worden onderzocht hoe het water weer terug kan stromen naar de haven van de woonboten.
Hoe precies moet wordt nog onderzocht, omdat de kans bestaat dat de wooboten vast blijven zitten in het slib op de bodem.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!