Bestuur MUMC kritischer op eigen declaraties

Het academisch ziekenhuis MUMC+ in Maastricht. © L1
De raad van bestuur van MUMC gaat het eigen declaratiegedrag tegen het licht houden. Dat heeft bestuursvoorzitter Helen Mertens tegen medewerkers gezegd in haar nieuwjaarstoespraak.
“We gaan het grondig tegen het licht houden,” vertelde ze het personeel. Dit moet volgens Mertens leiden tot een “nieuw raamwerk”.

Toetsbaar

De bestuursvoorzitter stelde dat bij reizen en onkosten scherpere keuzes moeten worden gemaakt en dat die keuzes ook beter toetsbaar moeten worden. “Is een reis écht nodig en hoe reizen we dan?”

Buitenlandse reizen

De Limburger onderzocht de onkostendeclaraties van de drie bestuurders. In 2022 en het eerste halfjaar van 2023 maakten ze volgens de krant voor 156.843 euro buitenlandse reizen naar vooral de VS, Ook lieten ze zich voor 97.173 euro door privéchauffeurs naar congressen en vergaderingen rijden. De declaraties riepen binnen en buiten het ziekenhuis verontwaardiging op.

Hand in eigen boezem

"We hebben weliswaar gehandeld binnen de geldende regels en afspraken, maar begrijpen zeker de boodschap die wij als bestuurders hiermee krijgen. Reizen is soms noodzakelijk en onvermijdelijk bij een internationaal functionerend netwerk en voegt vaak ook écht iets toe. Zeker als het gaat om zorgvuldige besluitvorming bij grote investeringen als een nieuw elektronisch patiëntendossier en grootschalige verbouwingen. Maar we snappen hoe de opeenstapeling na de covid-pandemie leidt tot verontwaardiging. Dat leggen wij niet naast ons neer en we steken de hand in eigen boezem."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!