Kamervragen over beschadigde brug en dam Maastricht

Werkzaamheden bij de brug. © Jean-Pierre Geusens
Over de situatie rondom de beschadigde brug en overlaatdam bij de Stuwweg in Maastricht zijn maandag kamervragen ingediend.
Kamerlid Eline Vedder (CDA) richt zich in haar brief met vragen aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers.

Kamervragen

In de brief vraagt Vedder de minister onder andere in te gaan op het nieuws dat de brug op instorten staat na de aanvaring met een woonboot. Die woonboot raakte in de nacht van woensdag op donderdag los als gevolg van een breuk van de overlaatdam. Daar zijn meerdere onderkomens op het water aanwezig. Vedder wil onder meer weten wanneer de reparatie van de overlaatdam en brug af moet zijn.
De locatie van de beschadigde brug in Maastricht. © L1

Achterstallig onderhoud?

In 2021 was de overlaatdam ook al beschadigd. De politica wijst erop dat afgelopen november nog aan de bewoners werd gemeld dat een hogere waterafvoer weinig effect voor de boten zou moeten hebben. "Heeft Rijkswaterstaat deze eerdere beschadiging betrokken bij de beoordeling van de impact en mogelijke effecten van hogere afvoeren in 2023 op de ligplaatsen? Is hier sprake van achterstallig onderhoud?", schrijft Vedder.

Veiligheid al langer ter sprake

De veiligheid van de overlaatdam staat al langer ter discussie, zo stelde een deel van de Maastrichtse gemeenteraad donderdag. In een brief aan het college schreven de fracties, CDA, D66, Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB) en Maastricht van Nu (MvN) dat Rijkswaterstaat de overlaatdam al 'op het lijstje Vervanging & Renovatie' had staan. Rijkswaterstaat meldde daarop eerst te willen focussen op een oplossing voor de situatie rondom de overlaatdam, voordat zij wil ingaan op de vragen van de partijen.

Woonbootbewoners even terug

De schrik zit er nog steeds goed in bij de geëvacueerde bewoners van de woonboten. "Het is verschrikkelijk en ik krijg het voorlopig niet verwerkt", vertelde de bewoonster van de losgeslagen woonboot eerder aan L1. "Er valt niet veel te zeggen als je je huis kwijt bent." De woonbootbewoners kunnen dinsdag weer even terug naar huis om spullen te halen en de schuiten te inspecteren. Het bezoek gebeurt onder begeleiding van de brandweer. Maar bewoning van de boten is voorlopig nog onmogelijk, laat Rijkswaterstaat weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!