Woonbootbewoners Maastricht dinsdag even terug naar huis

De woonboten in de inham aan het Bosscherveld liggen op het droge © Jean-Pierre Geusens
Bewoners van de Maastrichtse woonboten die donderdag werden geëvacueerd, kunnen dinsdag weer even terug naar huis om spullen te halen en de schuiten te inspecteren.
Dat bezoek gebeurt onder begeleiding van de brandweer. Maar bewoning van de boten is voorlopig nog onmogelijk, laat Rijkswaterstaat weten.

Droog

Een aantal boten ligt op dit moment in het slib op de bodem, nu het water uit de inham is weggestroomd. Door de nooddam stroomt er nu geen water meer de inham in, waardoor hij droog is komen te staan. Pas als de overlaatdam weer is gerepareerd, kan de nooddam worden doorgestoken en stroomt het water weer binnen.

Veilig

Maar het wordt nog een grote uitdaging om dat veilig te doen. "We hebben alle expertise nodig die we kunnen krijgen", zegt May van de Kerkhof van Rijkswaterstaat. "Daarvoor hebben we ook hulp ingeschakeld verzekeraars, zodat schade-experts kunnen meekijken en meepraten hoe we de boten weer veilig van de grond kunnen krijgen. Het wordt een heel moeilijk moment om dat te doen zonder dat de boten beschadigd raken."

Werkzaamheden

De woonbootbewoners zijn maandagmiddag bijgepraat door Rijkswaterstaat. Zo'n twintig mensen kregen tekst en uitleg over de situatie. De nooddam waarmee de inham met de woonboten werd afgesloten, was maandag aan het eind van de middag klaar. Daarna wordt begonnen met het herstel van de overlaatdam die woensdag doorbrak.
De situatie bij de inham aan het Bosscherveld waar de overlaatdam doorbrak © Afbeelding: Rijkswaterstaat
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!