Chinooks klaar met stenen storten: dam nog niet dicht

Een zak met stenen wordt aan de Chinook bevestigd. © Defensie
De Chinookhelikopters van Defensie zijn klaar met het storten van grote zakken met zware keien op de kapotgeslagen dam in Maastricht.
"De helikopters mogen 's nachts niet vliegen", legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg uit. Door de invallende duisternis zijn de werkzaamheden rond 16:30 uur gestaakt.

Dam nog niet dicht

Het gat in de dam is nog niet helemaal gedicht. De werkzaamheden zullen daarom de komende week verder gaan. Of de Chinooks daarbij ook weer ingezet zullen worden, is nog niet bekend. In principe zouden de helikopters twee dagen komen helpen met de werkzaamheden. "Wat de Chinooks hebben gedaan is essentieel. Het werk ging daardoor een stuk sneller. Door de inzet van de Chinooks is tijdwinst geboekt", stelt de Veiligheidsregio.
De helikopters hadden zaterdag al 57 zakken met stenen, elk met een gewicht van 4.000 kilo, in het water op de plek van de overlaatdam gedropt. Zondag werden nog eens 60 zakken naar de dam gebracht.

Komende dagen verder

Iets verderop, tussen woonboten 36 en 38, wordt een nooddam aangelegd. Aan beide dammen wordt de komende dagen verder gewerkt. "De bewoners van de woonboten mogen voorlopig nog niet terug naar hun woningen. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit zal duren", zegt de woordvoerder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!