Limburgse opvang voor cavia’s overspoeld in nieuwe jaar

De caviaopvang in Limbricht krijgt opvallend veel nieuwe dieren dit jaar © Guus Benders (L1)
Het nieuwe jaar is amper een week oud, maar nu al kampt caviaopvang ‘t Kuufke in Limbricht met een enorme toestroom van nieuwe dieren. Sinds 1 januari kwamen er al 22 cavia's binnen.
Hoewel op zondag de opvang gesloten is, zijn beheerder Tamara Wetzels en vrijwilliger Monique de Lange er 's ochtends toch een uurtje om alle dieren te voorzien van voer en schone hokken.

13 in één keer

"Kijk deze twee zijn deze week binnengebracht en deze ook", wijst Tamara aan bij de gestapelde hokken. In de meeste hokken zitten twee cavia's. Woensdag hebben we er dertien in één keer binnengekregen. Die man was al langs verschillende dierenwinkels gereden. Maar die nemen die niet aan. Toen kwam hij hier met de boodschap: hier heb je het hele pretpakket. Met twee cavia's die drachtig zijn en twee anderen die het vermoedelijk zijn. Dus het worden er nog meer."

Voorjaarspiek

Hoewel de opvang al 25 jaar bestaat, hebben ze dit bij 't Kuufke nog niet eerder meegemaakt. Een nieuwjaarspiek is er normaal gesproken nooit. "Dit is meestal juist een rustige periode. Ik heb er geen verklaring voor", stelt Tamara. "Vaak zien we juist in het voorjaar een piek, als mensen de tuin gaan renoveren en er ineens voor het caviahok geen plek meer is."

Nieuw baasje

Schrale troost is wel dat al die dieren dankzij de caviaopvang ook weer een nieuw thuis vinden. Tamara: "Gelukkig lukt dat bijna altijd. De oude exemplaren of cavia's met een kwaaltje, houden we gewoon hier in het permanente verblijf."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!