228.000 kilo stenen gedropt door Chinooks in Maastricht

Elke zak met breuksteen weegt 4.000 kilo en moet zorgvuldig op z'n plek gedropt worden. © Defensie
De twee Chinook-helikopters hebben zaterdag 57 zakken met stenen, elk met een gewicht van 4.000 kilo, in het water op de plek van de overlaatdam gedropt. Dat betekent dat er 228.000 kilo aan stenen in het water ligt.
De eerste netten zijn volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg al zichtbaar boven het wateroppervlakte. Daarmee krijgt een nieuwe provisorische dam van breuksteen steeds meer vorm.

Zondag verder

De chinook-helikopters van defensie zullen zondagochtend hun werkzaamheden hervatten. Rijkswaterstaat verwacht dat er dan nog eenzelfde hoeveelheid stenen wordt geplaatst. De voorbereidingen voor de nieuwe stenenvoorraad zijn in volle gang. Volgens de Veiligheidsregio zijn alle beschikbare zakken vanuit Nederland en België onderweg.
Als de werkzaamheden voortvarend verlopen, is het gat in de overlaatdam zondagmiddag voldoende opgevuld.
Tekst gaat verder onder de tweet

Noodverordening

Om de veiligheid tijdens de vluchten te waarborgen, werd het gebied waarin een noodverordening geldt, zaterdag verruimd. Zondag zal deze noodverordening opnieuw van kracht zijn. Dat betekent dat de Bosscherweg en de Borgharenweg opnieuw afgesloten zullen zijn voor het verkeer.
De politie arresteerde zaterdag één persoon voor het negeren van de noodverordening en de aanwijzingen van agenten.
Tekst gaat verder onder de Facebookpost
=AZVbA8lANseLMSlAg_fgtrsqZfRLYiTEGm5lUcgfy5Az7GxIBwylolE2YDBe83uaGBC-NIZYWjGVlCjq2G5YuZUwErh1erPsl9pUuLEOTW5L4qmXC2O0_xneJD2VeAGZUn2ScGlirr7dVciptCtZGAaYBWMLwLDqzVwqTRHMQnqHtdj3C9eD9juRa2qcMPEEl_A&__tn__=%2CO%2CP-R]

Nooddam bouwen

Zondagochtend wordt er ook weer gewerkt aan de nooddam die aangelegd wordt tussen de woonboten 36 en 38. Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze nooddam klaar zal zijn. De hele nacht worden er nieuwe stenen aangevoerd. Defensie heeft bovendien een pont gecreëerd waarover de hulpdiensten het materieel voor de nooddam naar de overkant van de rivier kunnen brengen.
In totaal helpen 35 militairen mee aan deze operatie. Het gaat om 25 mensen van de landmacht en 10 van de luchtmacht.
Een zak met stenen wordt aan de Chinook bevestigd. © Defensie
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!