Dorp loopt massaal uit voor open dag crisisopvang

Open dag Crisisnoodopvang © L1 / Ruud van Broekhoven
De open dag van de crisisopvang in Ubachsberg is druk bezocht. Bijna 800 mensen kwamen zaterdagochtend een kijkje nemen.
Maandag arriveren de eerste 50 van de 250 asielzoekers die daar zullen verblijven. Het gaat om mensen die verhuizen vanuit een andere crisisnoodopvang waar de deuren moeten sluiten.

Buurtbewoners

De bezoekers van de open dag waren vooral buurtbewoners die met eigen ogen wilden zien hoe de asielzoekers vanaf maandag in hun dorp worden opgevangen. Eind oktober liepen de emoties nog hoog op toen de crisisopvang aangekondigd werd in Ubachsberg. De brief die de omwonenden ontvingen over de komst van de asielzoekers, viel bij veel van hen in het verkeerde keelgat.

Omarmen of negeren

Burgemeester Wil Houben is tevreden over de opkomst van de bezoekers. "Mensen zijn erachter gekomen dat je de komst van asielzoekers kan omarmen of negeren. Daarnaast zijn er al dertig bewoners die zich hebben opgegeven om als vrijwilliger te helpen op het terrein."
Veel mensen die een kijkje kwamen nemen, zien dat het vanuit de gemeente goed geregeld is en dat de opvang ook noodzakelijk is. "Je bent altijd bang voor datgene wat komen gaat. Het is heel vreemd, je weet niet waar je het over hebt", zegt een bewoonster uit het dorp.

Voorbarig

Het is nog wel de vraag of de dorpsbewoners de asielzoekers nu ook echt zullen omarmen. Een bezoeker vindt dat te vroeg om te zeggen. "We hebben nog geen enkele asielzoeker hier gezien, dus dat is voorbarig, maar ze zijn welkom."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!