Dichten overlaat onmogelijk, tijdelijke dam wordt gebouwd

Zo'n 25 militairen zijn vrijdagmiddag aangekomen in Maastricht om te helpen bij de gebroken overlaatdam. © Orange Media
Vanwege een te sterke stroming blijkt het onmogelijk om de lekke overlaatdam in Maastricht te dichten. Daarom wordt nu een tijdelijke dam gebouwd.
Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdagmiddag.

'Sterke stroming verminderen'

"Als we deze tijdelijke dam niet bouwen, bestaat het risico dat het water ongecontroleerd via de overlaat wegstroomt, waardoor het waterpeil in het stuwpand Borgharen (tussen Lixhe-Borgharen) aanzienlijk zal dalen. Daarnaast helpt de tijdelijke dam om de sterke stroming op de overlaatdam te verminderen en verdere schade te voorkomen", aldus de instantie.

Militairen

De tijdelijke dam wordt gebouwd ter hoogte van woonboten 36/38. Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat de nooddam naar verwachting zondag klaar is. Inmiddels zijn zo'n 25 militairen ter plekke om te helpen bij de aanleg van de dam. Zij zullen niet in de nacht doorwerken. Wel werkt een aannemer de hele nacht door om alvast zoveel mogelijk stenen te blijven leveren, waarmee uiteindelijk de overlaatdam mee kan worden hersteld.
Rijkswaterstaat wilde eerst met speciale 8000 kilo wegende netten het gat in de dam dichten. Die netten zouden daarna worden gevuld met enorme stenen. Dat blijkt nu dus door de sterke stroming onmogelijk. Het scenario is echter nog niet helemaal van tafel, en kan later alsnog worden gedaan.
Wat de vervolgstap is wannneer de nooddam is gebouwd, kon een woordvoerder van de veiligheidsregio nog niet zeggen. "Dat wordt nog besproken."

Bewoners boos

De geëvacueerde bewoners van de woonboten kunnen voorlopig niet naar huis. Pas als de nooddam klaar is en de veiligheid weer gegarandeerd is, kan daar over worden nagedacht. Zaterdagmorgen mogen ze wel even hun boot op om noodzakelijke spullen te halen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!