Militairen helpen bij aanleg nooddam Maastricht

Materieel van defensie bij de brandweerkazerne in Maastricht © Track '88
Medewerkers van defensie helpen Rijkswaterstaat met het aanleggen van een nooddam in Maastricht. De 25 militairen hebben vrijdagmiddag hun materiaal naar de locatie gebracht.
De nooddam zelf wordt gebouwd door een aannemer die in opdracht van Rijkswaterstaat werkt.

Vlot bouwen

"Wij zetten de aannemer over naar de overkant, want daar kan hij niet komen omdat de brug op instorten staat", zegt de commandant van de 105 geniecompagnie waterbouw. "We leggen een vlot in het water waarop de aannemer met een kraan en kiepauto's naar de overkant kan." Bij de brandweerkazerne in Maastricht staan de vrachtwagens met materieel klaar. "Het gaat om acht pontons die allemaal op een eigen vrachtwagen liggen", zegt de commandant. "En drie boten op een vrachtwagen en een kraan."

Mensen helpen

Volgens defensie is de aannemer tot zondag- of maandagavond bezig met het bouwen van de nooddam. "Daarna halen we de aannemer en het materiaal weer hier naartoe", aldus de commandant.
Voor de 105 geniecompagnie waterbouw is deze opdracht een bijzondere klus. "Wij doen dit vaak, maar dit is een unieke kans", zegt de commandant. "Wij kunnen iets doen wat anderen niet kunnen en we helpen er mensen mee."
Bewoners boos
De geëvacueerde bewoners van de woonboten kunnen voorlopig niet naar huis. Pas als de nooddam klaar is en de veiligheid weer gegarandeerd is, kan daar over worden nagedacht. De bewoners reageerden vrijdagmiddag boos. Ze vinden dat er te veel onduidelijkheid is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!