Exit D66-wethouder Peel en Maas: coalitie aan diggelen

In Peel en Maas heet het gemeentehuis Huis van de Gemeente © Gemeente Peel en Maas
D66-wethouder Machteld Beukema van Peel en Maas is donderdag opgestapt. Reden is dat ze onvoldoende vertrouwen voelt binnen het college.
Voor de D66-fractie is het reden om uit de coalitie te stappen die het vormde met Lokaal Peel en Maas en het CDA, meldt Omroep Peel en Maas.

Frisse wind

Volgens fractievoorzitter Joyce Tielen kan de partij binnen het college en de coalitie niet de politieke vernieuwing brengen die ze tijdens de verkiezingen beloofde. "We hebben die vernieuwing geprobeerd te bewerkstelligen door verantwoordelijkheid te nemen in coalitie en college. Helaas bleek die frisse wind en die andere bestuursstijl te veel te botsen met de bestaande krachten in het college. Dan is het zaak om je idealen trouw te blijven en was dit de enige keuze”, schrijft Tielen.
Beukema zegt dat er geen specifieke thema's zijn waardoor ze haar besluit heeft genomen. "Het is meer het gevoel, een buikgevoel. Hoe je als team samenwerkt en hoe je dingen evalueert", zegt ze tegen Omroep P&M.

Verbazing

Bij de coalitiepartners komt het vertrek van Beukema als donderslag bij helder hemel. Hetzelfde geldt voor de keuze van D66 om uit de coalitie te stappen. "Die keuze begrijp ik niet", zegt Sander Janssen van Lokaal Peel en Maas tegen de omroep. "Als je het als partij hebt over een nieuwe bestuurscultuur, had ik op z’n minst verwacht dat ze met ons het gesprek waren aangegaan voordat ze dit besluit op deze manier naar buiten gebracht hadden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!