'Duizenden kilo's steen besteld om gat in dam te dichten'

Rijkswaterstaat aan de slag in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Rijkswaterstaat is begonnen met het herstellen van het gat in de overlaatdam in Maastricht. Daarvoor zijn speciale netten en stenen besteld.
Dat meldt directeur May van de Kerkhof van Rijkswaterstaat Limburg.

Stenen en netten

"We hebben breuksteen besteld in de Ardennen", zegt Van de Kerkhof. "Dat zijn grote stukken steen van 40 tot 60 centimeter. Die komen al deze kant op. Verder hebben we speciale netten besteld in Rotterdam. Die netten wegen 8000 kilo per stuk en komen ook al deze kant op", legt de directeur uit. Het is de bedoeling dat de stenen in die netten worden gelegd in het water. "We hopen op die manier het gat in de dam te kunnen dichten."

Andere opties

Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden om het gat in de dam te dichten. "We willen zo snel mogelijk de veiligheid weer kunnen garanderen en denken daarom na over andere opties. Dan moet je denken aan een noodkering om de ingang van het kanaal af te sluiten of containers gevuld met stenen in het water te laten zakken. Dat zijn allemaal scenario's die we nu doorrekenen."
De locatie van de beschadigde brug in Maastricht © L1

Brug kan instorten

Rijkswaterstaat weet op dit moment niet of de brug nog te redden is. Een losgeslagen woonboot ramde in de nacht van woensdag op donderdag een van de pijlers en daardoor kan de brug instorten. "We weten nog niet hoe het is met de constructieve veiligheid van de brug, maar hij is op dit moment in elk geval onbegaanbaar", zegt Van de Kerkhof. "Er is nog steeds de mogelijkheid dat de brug instort. Daar hebben we ook voor gewaarschuwd. We gaan nu bekijken of dat uit zichzelf gaat gebeuren en of dat we dat eventueel kunnen voorkomen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!