Pasgeboren baby's krijgen nieuw vaccin tegen rotavirus

Stockfoto © iStock
De Limburgse GGD's zijn in januari met de rotavirusvaccinatie begonnen. Het gaat om een nieuw vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.
Alle baby's die vanaf 1 januari zijn geboren, komen in aanmerking voor een vaccinatie. Het rotavirus veroorzaakt ontstekingen in de darm en de maag.

Twee vaccinaties

Er wordt geadviseerd om de eerste vaccinatie voor de leeftijd van twaalf weken toe te dienen. De voorkeur ligt tussen de zes en negen weken. Bij de GGD's in Limburg wordt de eerste toediening gedaan bij het acht weken consult. Een volledige vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. Later volgt bij het drie maanden consult de tweede toediening.

Druppels

Het vaccin Rotarix beschermt tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie. Daarnaast helpt het vaccin ook bij het verminderen van de verspreiding van het virus. De vaccinatie is nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin is een bestaand vaccin. Het vaccin wordt via druppels in de mond gegeven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!