Burgemeester Beesel overweegt stappen na vuurwerkincident

Eén raam uit dit café in Reuver werd helemaal uit het kozijn geblazen door de vuurwerkexplosies. © Café Bronckenstein (Facebook)
Burgemeester Bob Vostermans van de gemeente Beesel gaat in gesprek met de lokale driehoek om te kijken voor eventuele maatregelen naar aanleiding van een vuurwerkincident in Reuver.
"Wat er in onze gemeente is gebeurd, kan echt niet door de beugel", aldus de burgemeester. "Er is werk aan de winkel."

Aanslag

Vlak voor de jaarwisseling is Café Rockenstein bestookt met siervuurwerk. Daarbij sneuvelde een raam en liep de overkapping van het café flinke schade op. Niemand raakte gewond.

Andere afloop

Maar volgens Vostermans had het ook anders kunnen aflopen. "Dus dat we daar iets mee moeten, staat buiten kijf." Daarom wil de burgemeester in gesprek met de politie en de officier van justitie om te kijken of er maatregelen met betrekking tot vuurwerk genomen kunnen worden.

Vuurwerkverbod

Een algeheel vuurwerkverbod kan daarbij tot de mogelijkheden behoren. "Maar dat vind ik ook wel wat zwaar", aldus de burgemeester. "Je moet ook kijken of het proportioneel is in relatie tot de mensen die gewoon plezier hebben aan dat vuurwerk. We moeten ons niet laten leiden door één incident."
Ook reageert Vostermans op de oproep van de politie om een landelijk verbod in te voeren naar aanleiding van incidenten bij hulpverleners en agenten. "Bij mij zijn gelukkig geen meldingen binnengekomen dat hulpverleners in de gemeente Beesel, of überhaupt in regio Noord-Limburg met het vuurwerk zijn lastiggevallen, zoals wel op andere plekken in het land het geval was." De burgemeester vindt een verbod daarom wat voorbarig.

Gesprekken

Een verandering in aanpak ligt volgens de burgemeester van Beesel eerder bij het gedrag van jongeren. Volgens de kastelein van het café in Reuver was de aanslag namelijk het werk van een groep van 30 à 40 jongeren, die tijdens de jaarwisseling door het dorp trokken en ook op andere plekken vernielingen hebben aangericht.
"We kunnen als overheid wel gaan handhaven, maar het zit ook echt in het gedrag. Daarom willen we in gesprek met de ouders van de jongeren; daar begint het wat mij betreft op Beeselse schaal mee. En straffen waar men echt de wet overtreedt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!