Politie maakt zich hard voor landelijk vuurwerkverbod

Stockfoto © iStock
Alleen een landelijk vuurwerkverbod helpt om rellen, schade en gewonde agenten tijdens de jaarwisseling enigszins te voorkomen.
Dat zegt Frank Paauw, korpschef van Amsterdam en landelijk verantwoordelijk voor het voorkomen van geweld tegen de politie bij de NOS.

Sfeer van wetteloosheid

"De incidenten die we tegenkomen hebben altijd te maken met het afsteken van vuurwerk", zegt Paauw. "Het creëert een sfeer van wetteloosheid." Het optreden van agenten wordt bemoeilijkt doordat zij niet kunnen zien of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk.
Zulke incidenten waren er afgelopen jaarwisseling ook weer in Limburg. Zo werd een vol café in Reuver door een groep vandalen met vuurwerk bestookt. Eén raam sneuvelde helemaal en ook de overkapping liep flinke schade op. Niemand raakte gewond. En op meerdere plekken in Limburg was er schade als gevolg van vuurwerk. Zo vloog een ondergrondse container voor kleding in brand in Borgharen.

Kentering nodig

"We zijn toe aan een kentering", zegt Paauw, die een oproep doet aan de politiek. "We krijgen altijd heel veel sympathie na de jaarwisseling en er wordt veel schande van gesproken, maar dan houdt het op. Een vuurwerkverbod zal écht helpen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!