Vol café bestookt met vuurwerk: 'Gericht geschoten'

Eén raam werd helemaal uit het kozijn geblazen door de vuurwerkexplosies © Café Bronckenstein (Facebook)
Een vol café in Reuver is vlak voor de jaarwisseling door een groep vandalen met vuurwerk bestookt. Eén raam sneuvelde helemaal en ook de overkapping liep flinke schade op.
"Gelukkig raakte niemand gewond, maar de schade is aanzienlijk", zegt kastelein Sjors Verkoelen.

Onder vuur

Er waren ongeveer 60 mensen binnen voor een besloten nieuwjaarsfeest bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan. Om ongeveer tien voor twaalf, op het moment dat iedereen zich opmaakte elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen, werd de zaak letterlijk onder vuur genomen.

Schade

"Een volle pot siervuurwerk werd op de gevel gericht en afgestoken", vertelt Verkoelen. "Een stuk of tien, twaalf pijlen vloog naar het café en ontplofte onder de overkapping. Eén raam vloog er helemaal uit, andere ramen liepen barsten op. En in het gehard glas zit ook een flinke ster."

Rustig

Ondanks de schrik bleven de bezoekers rustig. "We hebben nog een zaal hierachter, daar hebben we het publiek even opgevangen zodat zij rustig het nieuwe jaar konden inluiden. Het personeel maakte ondertussen snel de zaak schoon en barricadeerde het raam, dus na dik een half uur stond iedereen weer gezellig in het café."

Gemaskerd

Dinsdag heeft de kastelein aangifte gedaan bij de politie. Een oproep op social media leverde volgens Verkoelen al flink wat aanwijzingen op. De aanslag was volgens hem het werk van een groep van 30 à 40 jongeren, onherkenbaar door sjaals en capuchons. "Die jongeren trokken tijdens de jaarwisseling door het dorp, en schijnen ook elders nog vernielingen te hebben aangericht. Hopelijk krijgt de politie ze te pakken."

Wegmonument

Mogelijk is de groep vandalen ook verantwoordelijk voor het verdwijnen van een wegmonument, dat aan de Rijksweg stond vanwege een dodelijk ongeluk in 2020. Een witte lantaarn ter nagedachtenis aan een twaalfjarig meisje dat aan de gevolgen van de aanrijding overleed. Ze zat achterop de fiets bij haar moeder, toen ze werd aangereden.
"Zet 'm gauw terug want zo mooi was die niet meer na al die jaren door weer en wind op de rijksweg. Met veel plezier ernaar kijken lijkt me geen fijne gedachten. Vond je 'm lelijk en dacht die dump ik ergens anders. Prima. Zet je 'm dan weer terug? Voor ons heeft deze lelijke lantaarn wel emotionele waarde."
=AZWenhILDbNujkhcF5z2Dfa6WEUCXC2MhhoFv8QvGwQJpUyNDSuvcPbzYkk3JsyNR8EGK0wIuOPlxTCfz5ZFSfVelDy6mNJB_yHavjA_vFCfvE7Hko6fOtYSTDvskYUIPEJSqx970xsOTmzicXJa4iJz&__tn__=%2CO%2CP-R]
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!