Zwaarste aardbeving vorig jaar in Limburg gemeten

Seismometer registreert bevingen. © iStock
Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 62 aardbevingen geweest; dat zijn er drie minder dan in 2022. De zwaarste aardbeving werd in Limburg gemeten.
Dat heeft de seismologische afdeling van het KNMI gemeld in zijn jaaroverzicht.

Tektoniek

Twaalf aardbevingen hadden te maken met tektoniek, ofwel het schuiven van aardplaten. Deze komen vaker voor in Limburg en het zuidoosten van Brabant. De zwaarste aardbeving van vorig jaar werd op 23 april gemeten in Bunde. Die had een kracht van 2,4 op de schaal van Richter.
Deze bevingen komen voor rond de zogeheten Peelrandbreuk, een geologische breuklijn tussen Roermond en Oss. De hevigste aardbeving in de recente geschiedenis vond in 1992 bij Roermond plaats. Die had een kracht van 5,8. Door de trillingen ontstond veel schade in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland.

Gaswinning

De meeste aardbevingen in Nederland deden zich voor in Groningen en Drenthe. Ze werden veroorzaakt door het oppompen van gas uit het Groningenveld, het grootste aardgasveld van Europa. Vorig jaar werden daar vijftig aardbevingen gemeten. De zwaarste daarvan was in Ekehaar (Drenthe) op 29 oktober. Die had een kracht van 2,2.
Door het dichtdraaien van de gaskraan is het aantal aardbevingen met name in het noorden al een tijdje aan het dalen. In 2021 waren er nog 95 bevingen, waarvan 75 door gaswinning.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!