Limburg viert 2024: drukke avond voor hulpdiensten

De feestelijke jaarwisseling op de Maastrichtse Servaasbrug © Orange Media
Met knallende kurken, spetterend vuurwerk, de allerbeste wensen en de hele dag talloze oproepen voor de hulpdiensten, is ook in Limburg 2024 aangebroken.
De politie noemt de jaarwisseling 'beheersbaar'. "Er waren wel veel meldingen gerelateerd aan de jaarwisseling waardoor agenten het druk hadden", laat de woordvoerder weten. En ook brandweerlieden hadden het druk.

130 meldingen

Tijdens oudejaarsdag en de nieuwjaarsnacht kreeg de meldkamer zo'n 130 meldingen van incidenten binnen waarvoor de brandweer werd opgeroepen. Daarbij waren grote incidenten zoals een ernstig ongeval op de A67 bij Maasbree, een dodelijk ongeval op de A2 bij Elsloo en een grote brand in een Venrayse flat. Maar er waren ook heel veel kleine brandjes, ondanks een eerdere oproep vanuit de Limburgse meldkamer om niet voor elk wissewasje 112 te bellen.

Autobranden

Na een al onrustig verlopen nacht van zaterdag op zondag, moest de brandweer ook in de loop van de dag al talloze keren uitrukken voor allerlei branden. Op verschillende plekken gingen al auto's in vlammen op, zoals bijvoorbeeld in Weert en Kerkrade.
In Weert ging zondagavond een auto aan de Oogststraat in vlammen op © Weertdegekste

Ondergronds

Ook waren er kleinere branden die door vuurwerk waren ontstaan. Zo vloog in Borgharen zondagmiddag een ondergrondse container voor kleding in brand. Vermoedelijk het gevolg van vuurwerk.
Een container voor de inzameling van kleren vloog in Borgharen in brand © Track 88

Leerzaam

Op verschillende plekken leidde dit soort kwajongensgedrag tot grote of kleinere schades. Kwade wil was daarbij zeker niet altijd in het spel. Een brandende boom in Weert kreeg zelfs nog een educatief tintje, toen de brandweer drie tienerjongens het smeulende vuurtje zelf liet blussen.
Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten en wie een boom in brand zet, moet die ook zelf blussen © Weertdegekste

Feest

Maar voor het overgrote deel van de provincie verliep de jaarwisseling vooral feestelijk. Of mensen het nu thuis met familie of vrienden vierden, op straat of in een café of club: overal vielen mensen elkaar in de armen om elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen. En uiteraard was er overal veel vuurwerk te zien. Zoals hier boven Roermond.
Ook volgens de politie waren er 'geen opvallende incidenten' rond de jaarwisseling. "En ook geen meldingen van agressie of geweld tegen hulpverleners."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!