Einde aan stierensoap: dier met bootje naar kant gehaald

De stier is van het eilandje gehaald. © Track '88
De Galloway-stier die dagenlang op een eilandje in de Maas bij Itteren stond, is hier weggehaald.
De afgelopen week heeft Free Nature, de eigenaar van het beest, meerdere keren tevergeefs geprobeerd de stier weer naar de waterkant te lokken. Vrijdagmiddag is het eindelijk gelukt.

Bootje

De stier heeft de afgelopen dagen op een landtong in de Maas tussen Lanaken en Itteren gestaan, omringd door water. Medewerkers van Free Nature hebben het dier deze middag ingesloten en verdoofd. Voor deze verdoving is een dierenarts opgetrommeld. Vervolgens is het dier met een bootje van het eiland in de grensrivier weggehaald.

Even spannend

Volgens een medewerker van Free Nature was het nog even spannend om het dier aan de kant te krijgen. "Toen hij op het bootje lag, bewoog hij af en toe. We hebben toen mijn jas over hem heen gelegd, want het is beter als hij niks ziet", zegt de medewerker. Het dier begint langzaam bij te komen. "Daarna gaat hij met een trailer naar een ander natuurgebied, het Wormdal in Kerkrade. Daar staan meerdere koeien. Ik hoop dat hij daar blij mee is."

Hooi en koeienkoeken

Donderdagmiddag werd nog zwaar geschut ingezet. Toen probeerden medewerkers van Free Nature het dier met hooi en vitaminerijke koeienkoeken naar de kant te lokken. De stier nam het hooi weliswaar met vreugde in ontvangst, maar volgde de mensen uiteindelijk niet en bleef waar hij was.

Voorzorg

Hoewel de Galloway-stier van nature een goede zwemmer is, besloot Free Nature het dier toch te bevrijden. Vrijdag had de Maas het laagste waterpeil bereikt. De verwachting was dat het water daarna weer zou stijgen. "Hoewel de stier in goede gezondheid verkeerde, hij voldoende eten had en zich veilig voelde, is tóch besloten hem uit voorzorg van het eiland te halen", zegt een woordvoerder.

Eenzame stier

De stier heeft zich van zijn kudde, die aan Belgische kant op het droge staat, afgezonderd. Volgens Free Nature is het geen gek gedrag dat de stier alleen wil zijn, dat past bij zijn leeftijd. Het dier was de afgelopen dagen talk of the town en trok veel bekijks. Dat de Galloway-stier hier dagen heeft gestaan, heeft verontwaardigde reacties opgeleverd op social media. Burgemeester Marino Keulen van Lanaken riep de beheerder eerder ook al op in actie te komen.
Met deze boot is de Galloway-stier op het droge gehaald. © L1
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!