Stier blijft voor nu op eiland: 'Heeft vitaminerijke koeken'

De stier heeft voorlopig genoeg te eten. © L1
Pogingen om de Galloway-stier die op een eilandje op de Maas bij Itteren staat naar het droge te lokken, zijn voorlopig gestaakt.
Dat zegt een woordvoerster van Free Nature, de beheerder van het dier, donderdagmiddag. "Omdat hij er goed bij staat, hebben we besloten de situatie voor nu aan te kijken. We evalueren de situatie en beslissen hoe we nu verder gaan."

Goede conditie

De stier maakt volgens de woordvoerster 'een montere indruk', hij heeft een goede conditie en daarnaast ook genoeg gras en door Free Nature aangeboden voeding. De komende periode zal Free Nature geregeld het dier op het eiland bezoeken.

Stier op eilandje

Al enkele dagen staat het dier op een eilandje in de Maas tussen Lanaken en Itteren. Woensdag werd al geprobeerd om de oude stier met een boot weg te lokken, en ook donderdag is het niet gelukt - ditmaal met een raft. Eigenlijk was het de bedoeling dat de stier, die zich van zijn kudde heeft afgezonderd, voor de jaarwisseling op het droge zou zijn. Dat plan heeft Free Nature nu laten varen. "Het hooi is enerzijds meegenomen als lokmiddel, maar de collega's hebben dusdanig veel meegenomen dat we het ook konden achterlaten voor enkele dagen", vertelt de woordvoerster. "Er zijn ook vitaminerijke koeienkoeken achtergelaten."
Volgens Free Nature is het geen gek gedrag dat de stier alleen wil zijn, dat past bij zijn leeftijd. De stier trekt echter veel bekijks en leverde veel verontwaardigde en boze reacties op. In eerste instantie werd door Belgische media bericht dat het dier in gevaar zou zijn en zelfs zou kunnen verdrinken. Inmiddels is duidelijk dat de Galloway-stier goed kan zwemmen en dat er voldoende eten in zijn omgeving is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!