Inspectie kritisch over thuiszorg Oumnia zusters in Venlo

Oumnia zusters biedt thuiszorg in regio Venlo. © iStock
De thuiszorgorganisatie Oumnia zusters bv in Venlo voldoet nog niet aan alle wet- en regelgeving. Dat concludeert de inspectie na een eerste bezoek aan het jonge bedrijf.
De controle vond medio september plaats, het rapport met bevindingen is nu gepubliceerd. Uiterlijk in juni komend jaar moet de thuiszorgorganisatie aan alle normen voldoen. Een van de oprichters zegt dat die verbeterdatum zeker gehaald gaat worden.

Migratieachtergrond

Oumnia zusters bestaat pas anderhalf jaar en is opgericht door Meriem Sraaliss en Lamyae Rebbik. Samen met enkele medewerkers willen ze in de regio Venlo verpleging, verzorging, individuele begeleiding en huishoudelijke hulp aanbieden.
De organisatie richt zich specifiek op ouderen met een migratieachtergrond, maar cliënten zonder migratieachtergrond zijn ook welkom. Zelf spreekt Oumnia zusters over "cultuursensitieve zorg". Oumnia zusters heeft nu zo’n 15 klanten, maar wil komende tijd groter worden.

Tekortkomingen

De inspectie constateerde afgelopen najaar een aantal tekortkomingen. Zo organiseert Oumnia zusters geen scholing voor zorgverleners en was voor enkele medewerkers nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) binnen.
Ook de onderlinge rapportage over het wel en wee van cliënten is niet op orde. "Oumnia zusters verzamelt onvoldoende kwaliteitsgegevens. Hierdoor ontbreekt informatie om de kwaliteit en veiligheid van zorg te kunnen evalueren en verbeteren", schrijft de inspectie. Ze heeft onvoldoende zicht op de wijze waarop Oumnia zusters stuurt op kwaliteit en veiligheid van zorg. De inspectie gaat daarom het verbetertraject de komende maanden volgen.

Handvatten

Mede-eigenaar Sraaliss zegt dat Oumnia zusters als jong bedrijf zelf ook weet dat nog niet alles perfect is geregeld.
"Het is fijn om handvatten te krijgen zodat we onze organisatie verder kunnen verbeteren", zegt ze in een reactie op het rapport van de inspectie. "Het ziet er nu al stukken beter uit dan op het moment dat de inspectie op bezoek was. De gestelde datum van uiterlijk 1 juni om alle verbeteringen door te voeren, gaan we zeer zeker redden."
Oumnia zusters wil komend jaar contracten afsluiten met zorgverzekeraars. De thuiszorgorganisatie werkt aan de voorwaarden om dit te kunnen doen.
Aanleiding voor het inspectiebezoek aan Oumnia zusters was dat de inspectie Oumnia zusters niet eerder bezocht. Er waren geen klachten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!