Vuurwerkverkoop begonnen: 'We verkopen als een gek'

Mensen schaffen vuurwerk aan. © L1
In steeds meer gemeenten geldt dit jaar een vuurwerkverbod. In Limburg vooralsnog alleen in Mook en Middelaar. In een aantal andere gemeenten zijn wel vuurwerkvrije zones. De echte liefhebber laat zich daar niet door weerhouden.
Dat bleek donderdag tijdens de start van de officiële vuurwerkverkoop. In Maasbree stonden ze in de rij voor siervuurwerk

Record online bestellingen

Bij tuincentrum Groenrijk in Maasbree is er nog nooit zoveel veel online besteld. Veel van die bestellingen werden donderdag al opgehaald. "We verkopen als een gek", zegt Frank Vaessen van het tuincentrum. "Mensen die online bestellen zijn vaak liefhebbers, die weten prima wat wel en niet verkocht wordt. Die zijn op de hoogte van de regels en kopen siervuurwerk."

Wat mag wel en wat niet

Hoe zit het met de regels? Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van categorie F3 vuurwerk. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking. Categorie F1 vuurwerk mag het hele jaar verkocht en afgestoken worden.
Elk jaar raken mensen gewond door vuurwerk. Winkels die vuurwerk verkopen, zijn verplicht een gratis veiligheidsbril, aansteeklont en gebruiksaanwijzing mee te geven bij het gekochte vuurwerk.

Categorieën vuurwerk:
- Categorie F1: vuurwerk met zeer weinig gevaar, is ook binnenshuis te gebruiken (fop- en schertsvuurwerk);
- Categorie F2 : vuurwerk met weinig gevaar (geschikt voor particulier gebruik);
- Categorie F3: vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik);
-Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.

Duitsland en België

Er zijn ook Limburgers die in België of Duitsland vuurwerk aanschaffen. Hier krijg je zwaarder vuurwerk dan in ons land. Nederlanders kopen een vijfde van al het vuurwerk dat ze deze jaarwisseling afsteken over de grens, verwacht Leo Groeneveld, de voorzitter van de branchevereniging voor Nederlandse vuurwerkimporteurs en groothandelaren. Het gaat volgens hem in totaal om 20 tot 25 miljoen euro aan vuurwerk uit het buitenland. Vooral knalvuurwerk wordt in Duitsland en België gekocht.
Op plekken waar geen vuurwerkverbod geldt, mag vuurwerk alleen worden afgestoken op 31 december tussen 18:00 uur en 2:00 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!