Beroep van hoefsmid populairder: 'Mekka van paardensport'

'De kwaliteit van het hoefijzervak blijft voortbestaan' © iStock
Het beroep van hoefsmid, dat omstreeks 3000 v.C. ontstond en in de Middeleeuwen tot ambacht werd verweven, blijkt anno 2023 nog altijd bovengemiddeld populair. In Limburg nam het aantal hoefsmeden de afgelopen vijf jaar namelijk het meest toe van het hele land.
"Limburg is het Mekka van de paardensport, samen met Wellington in Florida, Amerika. Dat zijn de twee plekken waar de wereldtop zich vestigt", verklaart hoefsmid Paul Bocken uit Weert.

Toename

Tussen 2018 en 2023 ging het aantal Limburgse inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel (KvK) van 63 naar 78, een toename van bijna 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van het handelsregister. Ook landelijk is er sprake van een lichte stijging van vier procent, van 613 naar 639. De meeste hoefsmeden bevinden zich in 2023 absoluut gezien in Noord-Brabant (117) , gevolgd door Gelderland (101). Limburg heeft met 78 ondernemingen verhoudingsgewijs het hoogste aantal.

Vraag groter dan aanbod

De vraag naar hoefsmeden is in Limburg nog altijd groter is dan het aanbod, legt Bocken uit. "De sport is enorm aan het groeien in Limburg. De hoogste concentratie paarden zit in Limburg en wij bedienen ook net over de grens."
Het ambacht werd Bocken met de paplepel ingegoten. Zijn hoefsmederij bestaat inmiddels uit zeven man en hij krijgt aanvragen van over de hele wereld. "Mijn hele leven draait om paarden. Mijn vader is hoefsmid, daar heb ik het van overgenomen. Hij is 76 jaar en zit nog steeds in het vak. De ambacht is zijn lust en leven."

Zorgen

Omdat hoefsmid sinds 1994 een vrij beroep is, maakt de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden (NVvH) zich al een tijdje zorgen over de kwaliteit van werk en het dierenwelzijn. Als een hoefsmid zakt voor zijn eindexamen, kan hij toch gewoon aan de slag. De vereniging wil het daarom weer een beschermd beroep maken en raadt alle paardenhouders aan altijd naar diploma's te vragen.

Vanaf de Middeleeuwen tot en met de 19e eeuw had iedere stad en ieder dorp minstens één (hoef)smid. Als gevolg van de industrialisatie verdween het aloude ambacht in de loop van de 20e eeuw bijna helemaal. Door de opkomst van de paardensport kreeg het beroep een nieuwe impuls.

Ervaring belangrijker

Volgens Bocken zijn de zorgen gedeeltelijk terecht. "Ik ben nog nooit naar mijn diploma gevraagd en ik hoef niet per se opgeleid personeel. 80 procent leer je bij de smid zelf. De jongens die wij opleiden hebben niet allemaal een diploma en dus theorie gekregen, maar die maken meteen vlieguren. En je moet er ook gevoel voor hebben."

Kwaliteit blijf voortbestaan

Een leerling oefent tijdens de opleiding vooral op paardenvoeten van de slager. Het devies is om vooral naar de werkervaring te kijken en rondvraag te doen, zo stelt Bocken. "Het is een klein wereldje en het praat zich snel rond. Je kan een paard maar twee keer verkeerd slaan; ik denk dat de onderneming dan niet lang standhoudt. Uiteindelijk blijft kwaliteit voortbestaan. Hoewel je paard dan natuurlijk wel de dupe is."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!