'Kom snel met crisisopvang voor dakloze arbeidsmigranten'

De Litouwer werd gevonden in een maisveld in Sevenum © Fer Traugott
Horst aan de Maas moet stappen zetten om snel een crisisopvang voor dakloze arbeidsmigranten in te richten. Dat vraagt de SP-fractie naar aanleiding van de dood van een dakloze Litouwse arbeidsmigrant in Sevenum, begin oktober.
Bedrijven die gebruik maken van arbeidsmigranten zouden daaraan mee moeten betalen. De gemeente liet eerder weten hieraan te werken.

Verward

De Litouwer raakte dakloos toen hij vanwege verward gedrag uit een arbeidsmigrantenverblijf werd gezet, werd vorige week duidelijk in een reconstructie. Hij kwam een paar dagen later om het leven door een maishakselaar die het gewas oogstte, toen de man lag te slapen in een maisveld.

Dubbel afhankelijk

De SP stelt dat het aantal daklozen in de regio alleen maar toe zal nemen, zolang arbeidsmigranten niet alleen voor hun werk maar ook voor hun onderkomen afhankelijk zijn van hun werkgevers. "Anders blijft het dweilen met de kraan open." Ook betere registratie van tijdelijke arbeidskrachten, hun werk en hun verblijfsplaats en meer controles zouden de problemen kunnen verminderen.

Onderhandeling

Wethouder Roy Bouten is in onderhandeling met bedrijven en uitzendbureaus om een crisisopvang open te stellen. "De werkgevers en de huisvesters moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Er zijn crisisplekken nodig, zodat we mensen warm en droog kunnen onderbrengen", zei hij eerder.

Huisjesmelker

De SP vraagt zich verder af of Kafra, de huisvestingstak van uitzendgigant OTTO Work Force, niet aangemeld moet worden als huisjesmelker. Volgens de raadsvragen rekent dat bedrijf per week bijna 400 euro huur voor een vierpersoons appartementje van 50 vierkante meter.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!