Twee suïcides lhbtiq+ asielzoekers: 'Centra moeten veiliger'

Het azc in Heerlen © L1 (Barbara Nieuwkoop)
Er moet meer aandacht komen voor lhbtiq+ personen in asielzoekerscentra. Dat zegt Sandro Kortekaas de LGBT Asylum Support, een NGO die zich inzet voor lhbtiq+ asielzoekers. Aanleiding daarvoor zijn twee zelfmoorden in minder dan een maand tijd in Limburgse asielzoekerscentra.
In november pleegde de Russiche Mikhail zelfmoord in het azc in Echt. Een kleine maand later, op Eerste Kerstdag, kwam Kate uit Moldavië op dezelfde manier om het leven in het azc in Heerlen, zo bevestigt het COA. Volgens Kortekaas komen er steeds meer meldingen van onveilige situaties voor lhbtiq+ personen in Heerlen.

Asielaanvraag afgekeurd

De suicide van Kate hangt samen met haar status. Omdat de rechtbank haar asielaanvraag heeft afgewezen, zou ze terug moeten naar Moldavië. "Op papier is het land lhbti-vriendelijk", zegt Kortekaas. "Dat is ook de reden waarom haar aanvraag is afgekeurd. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo, vooral voor transvrouwen zoals Kate is het moeilijk. Er wordt dan gekeken naar het land, terwijl er veel meer gekeken moet worden naar het individu". Een korte tijd na de uitspraak pleegde ze zelfmoord. Kortekaas zegt dat het de tweede transpersoon in een azc is die zelfmoord pleegt.
Mikhail had last van psychische problemen.

Meer begeleiding

Mikhail en Kate zijn niet de enige queerpersonen in een asielzoekerscentrum die dit jaar zelfmoord pleegden. Ook in Drachten en in Middelburg kwamen twee personen om het leven door suïcide. De zelfmoorden zeggen volgens Kortekaas iets over hoe we met deze groep omgaan. "Het is de meest kwetsbare groep die hiermee signalen afgeeft. We snappen dat het COA het druk heeft en de opvang onder druk staat, maar er moet veel meer aandacht zijn voor lhbtiq+ in azc's. Deze gebeurtenissen tonen aan dat er meer begeleiding nodig is; de asielzoekerscentra moeten veiliger voor lhtiq+ personen."

LGBT Asylum Support is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die is opgericht in 2015. Het doel van de organisatie is het bieden van ondersteuning aan LHBTI-vluchtelingen in Nederland. Zij hebben contact met zo'n 1000 lhbtiq+ asielzoekers en krijgen meldingen binnen als er sprake is van onveilige situaties tegenover lhbtiq+ asielzoekers.

Heerlen steeds vaker meldingen

De NGO kreeg vorig jaar meer dan 500 meldingen binnen van lhbtiq+ mensen van grensoverschrijdend seksueel gedrag, mishandeling en pesterijen in een azc. De meldingen kwamen voornamelijk uit Ter Apel, Budel en Biddinghuizen. Maar ook Heerlen valt de laatste tijd op qua onveilige situaties tegenover queer asielzoekers, zo zegt Kortekaas. Bij één specifieke situatie heeft het COA actie ondernomen, toen een persoon zich voor een langere tijd homofoob gedroeg. Eén situatie die nu speelt, loopt zelfs bij de inspectie. De exacte aard hiervan wordt niet duidelijk vanwege privacy redenen.

Minderjarigen

"Daarnaast zitten er in Heerlen veel minderjarigen bij de groep lhbtiq+ die meldingen maken. Bij die groep zit vaak nog veel schaamte, maar het is belangrijk dat ook deze nog extra kwetsbare groep een stem krijgt." In sommige azc's worden lhbtiq+ asielzoekers apart opgevangen in een unit, maar dat is er niet voor minderjarige lhbtiq+ personen. "Daarom moeten we extra goed letten op deze groep."
De woordvoerder van het COA kon over de situatie in Heerlen verder niets zeggen. Wel betreuren ze de zelfdodingen enorm.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!