Zuid-Nederland herdenkt 80 jaar vrijheid in 2024

Archief: Mesch viert 75 jaar bevrijding. © Jean-Pierre Geusens
Het zuiden van Nederland herdenkt in 2024 dat er voor dat deel van het land tachtig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste Nederlandse dorp bevrijd in 1944. Het heeft uiteindelijk even geduurd voordat heel Limburg werd bevrijd. Op 3 maart 1945 werd Velden, gemeente Venlo bevrijd en als laatste op diezelfde dag Arcen.

Aftrap

Het Nationaal Comité geeft in september volgend jaar de aftrap voor alle nationale herdenkingsactiviteiten tot en met augustus 2025. Dat zal ergens in het zuiden van Nederland gebeuren. Gelderland hoopt dat Arnhem wordt uitgekozen, maar dat staat volgens het comité nog niet vast.

2025

De opmars van de geallieerden, de zogenoemde Operatie Market Garden, stokte bij Arnhem toen de bevrijders daar de Rijnbrug niet konden veroveren op de Duitse bezetters. Daarom herdenkt de rest van Nederland de bevrijding pas in 2025. De herdenking zal overal in het teken staan van vrijheid delen met veel aandacht voor jongeren.
In oktober werd al bekend dat Limburg in 2024 de gastprovincie is van de nationale viering van de bevrijding op 5 mei. De jaarlijkse viering wordt afgetrapt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
"Vrijheid delen is een zeer actueel thema, dat zowel collectieve vrijheid omvat als de vrijheid voor iedereen om te leven zoals hij wil", aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Natuurlijk is er aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten en die nog steeds zichtbaar zijn. Maar vrijheid is nooit af, we moeten er dagelijks aan werken om onze democratie te bewaken."

Bevrijding

Het Nationaal Comité heeft na de aftrap in september volgend jaar nog vier momenten uitgekozen voor nationale herdenkingen. Die zijn in januari 2025 (Holocaust-herinneringsmaand), april 2025 (bevrijding van oosten en noorden van Nederland), op 4 en 5 mei (Nationale Herdenking en viering bevrijding) en op 15 augustus 2025 (hele koninkrijk bevrijd). "We herdenken de slachtoffers die vielen. We vieren dat we in een land leven waar iedereen mag meedenken en meebeslissen. En we gedenken dat dat lang niet overal in de wereld zo is", aldus het comité.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!