Grote vraagtekens bij gevaarlijke achtervolging politie

Na de achtervolging werden twee verdachten opgepakt. © Track'88
Was de levensgevaarlijke achtervolging door de dorpskernen van Vilt en Berg en Terblijt verantwoord? Camerabeelden in bezit van L1 tonen aan dat de politie met grote snelheid door de bebouwde kom reed.
De politie achtervolgde vrijdag met hoge snelheid twee verdachten vanuit Borgharen door Berg en Terblijt en Valkenburg. "Ze reden als gekken", zo zegt buurtbewoonster Saskia Gravenkamp die de auto's voorbij zag komen.
Volgens dagblad De Limburger ging het in de achtervolging om twee Rotterdammers die verdacht werden van pinpasfraude door zich voor te doen als bankmedewerkers. Toen de politie het tweetal in Borgharen wilde aanhouden, vluchtten de Rotterdammers richting Valkenburg. De politie zette met een aantal auto's de achtervolging in, waarbij de verdachten met hun auto een lichtmast en twee voertuigen raakten op de Terblijterweg in Maastricht. Twee toevallige voorbijgangers raakten daarbij gewond. In Berg en Terblijt botsten de verdachten ook met twee andere auto's. Uiteindelijk werden de verdachten klem gereden in Vilt, op enkele honderden meters van de Cauberg en de entree naar de Valkenburgse Kerstmarkt.

Risico

Stond het grote risico van de levensgevaarlijke achtervolging in verhouding tot het belang van de opsporing? Dat is de grote vraag in Valkenburg nu het besef indaalt dat de achtervolging van afgelopen vrijdag tot dodelijke slachtoffers had kunnen leiden. Tijdens de achtervolging rond 15.30 uur op vrijdagmiddag gebruikten voetgangers, fietsers en auto's dezelfde Rijksweg tussen Maastricht en Valkenburg. Bovendien bezochten veel toeristen op dat moment de kerstmarkt onder aan de Cauberg.

Gevaarlijk rijgedrag

De politie laat maandag in een verklaring weten dat het besluit voor een achtervolging genomen wordt in de meldkamer. "Er ligt altijd een strafbaar feit ten grondslag aan de beslissing om over te gaan tot een achtervolging. De meldkamer is degene die toestemming geeft tot een achtervolging en gebruik van sirenes en zwaailichten. Zij toetsen de verdachte situatie aan bepaalde voorwaarden alvorens toestemming voor een achtervolging te geven. Daarbij staat de veiligheid van andere burgers voorop. In dit geval was er ook sprake van gevaarlijk rijgedrag door de verdachten: de politie wilde dit zo snel mogelijk tot een einde brengen."
De politie noemt een opvallende achtervolging van afgelopen vrijdag in het zuiden van de provincie gerechtvaardigd. Volgens de politie was de inzet noodzakelijk.

Trauma Vilt

In Vilt kwamen met de achtervolging pijnlijke herinneringen boven aan het dodelijke ongeluk van een drietal jongeren uit het dorp, nadat ze werden bedreigd en opgejaagd door een tweetal woonwagenbewoners. Die herinnering aan de onschuldige slachtoffers is nog altijd een open wond in de gemeenschap van Vilt. Het tragische ongeluk uit 2001 gebeurde vlak bij de plek waar de verdachten afgelopen vrijdag werden klemgereden. Een monument ter nagedachtenis aan de drie jongeren uit Vilt werd net ontweken door de auto van de verdachten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!