Na recordaantal meldingen vorig jaar: alleen 112 bij spoed

Meldkamer Limburg Brandweer © L1 / Ruud van Broekhoven
Na een recordaantal meldingen bij Limburgse meldkamers tijdens de vorige jaarwisseling, hoopt de brandweer dit jaar dat Limburgers niet voor elk wissewasje 112 bellen.
Voor meldingen zonder spoed is het nummer 0900-0904. "Een brand in een papierbak of brandende vuurwerkresten kun je ook zelf blussen", zegt centralist Ricardo Knarren.

Elke seconde telt

De Meldkamer Limburg verwerkte de afgelopen jaarwisseling 445 brandweermeldingen, een record. Omdat prognoses uitwijzen dat het dit naar mogelijk nog drukker wordt, doet teamleider Knarren een beroep aan de burger. "Laat de 112-lijn echt vrij voor als iedere seconde telt, want die mensen hebben echt hulp nodig." Ondanks deze oproep schaalt de meldkamer flink op. Tijdens de jaarwisseling werken er drie keer zoveel mensen als in een normale nacht, zodat de lijnen niet overbelast raken en er bij spoedmeldingen snel hulp geboden kan worden.

Recordtempo

Brandweercentralist Frans Kappel wist niet wat hem de laatste jaarwisseling overkwam. Oudjaarsavond 2022 begon zijn dienst om 23.00 uur. In recordtempo kwamen de 112-meldingen binnen: "Ik ben al 32 jaar centralist bij de brandweer, maar dit had ik nog nooit meegemaakt." De stroom van telefoontjes op de alarmlijn duurde tot half vier 's nachts, pas daarna namen de meldingen af. "Na mijn dienst dacht ik, dit nooit meer!" Het was de drukste dienst van het jaar. Maar lang niet bij al die meldingen was er sprake van spoed. Hij adviseert dan ook: bel geen 112 tijdens de jaarwisseling als de dreiging niet acuut is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!