MUMC houdt declaratiebeleid bestuur tegen het licht

Maastricht UMC © ANP
De dure buitenlandse reizen van de raad van bestuur van het MUMC roepen binnen en buiten het ziekenhuis verontwaardiging op. Het is aanleiding om het declaratiebeleid opnieuw te bekijken.
“De totaalbedragen gemeten over een periode van anderhalf jaar zijn immers zeer aanzienlijk. Het bestuur zal het beleid voor declaraties dan ook kritisch tegen het licht houden en bespreken met de raad van toezicht.” Dat schrijft de top van het ziekenhuis donderdag in een intern bericht.
Onderzoek
De Limburger
onderzocht de onkostendeclaraties van bestuursvoorzitter Helen Mertens en haar collega-bestuurders Geraline Leusink en Gabriël Zwart. In 2022 en het eerste halfjaar van 2023 maakten ze volgens de krant voor 156.843 euro buitenlandse reizen naar vooral de VS. De duurste trip was een zesdaagse reis naar Bentonville, die kostte 42.318 euro. De MUMC-bestuurders lieten zich voor 97.173 euro door privéchauffeurs naar congressen en vergaderingen rijden.

Openbaar

Sinds enkele jaren publiceert het ziekenhuis de declaraties van de raad van bestuur op de website van het ziekenhuis. Daar is te zien wat er wordt uitgegeven aan taxiritten, inhuur van chauffeurs, overnachtingen, vliegreizen en etentjes. Op de facturen is onleesbaar gemaakt wat de bestuursleden hebben gegeten of gedronken of waarheen de dienstreis ging.
Het MUMC heeft zijn interne regels voor buitenlandse reizen gekoppeld aan de cao voor rijksambtenaren. Volgens die regels mag er businessclass gevlogen worden als de reis langer dan zes uur duurt. Daardoor waren de tickets van de MUMC-bestuurders naar de Verenigde Staten duizenden euro’s duurder.

Vooraf op hoogte

De woordvoerder van het Maastrichtse academisch ziekenhuis zegt dat de raad van toezicht altijd vooraf op de hoogte is van buitenlandse reizen. De raad van toezicht is de werkgever van de raad van bestuur.
Voorzitter van de toezichtsraad is Roger Dassen uit Kerkrade, in het dagelijks leven de financiële topman van chipbedrijf ASML. Een van de andere leden is Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener bierbrouwerij (en opgeleid als chirurg).

"Geen verkwisting"

“Het was geen verkwisting van geld, het waren noodzakelijke reizen,” zegt de MUMC-woordvoerder. De buitenlandse reizen en congressen waren bedoeld om kennis te vergaren nu het ziekenhuis voor grote investeringen staat in het elektronisch patiëntendossier en er wordt een aantal bouwprojecten voorbereid.
Onder het personeel was het verhaal over de declaraties van het bestuur het gesprek van de dag. Veel verontwaardiging bij veel werknemers. Nu’91 (verzorgenden en verpleegkundigen) wil het onderwerp declaratiegedrag inbrengen bij de komende cao-onderhandelingen.
Michel van Erp, bestuurder van Nu'91: "Natuurlijk mag er gedeclareerd worden als er reiskosten zijn gemaakt of als er geld voor scholing nodig is. We praten hier over allerlei reizen die rondom scholing worden georganiseerd, met bedragen tot 42.000 euro. Dan denk ik dat dat ook echt anders kan."

Merkwaardig

Zo'n negen jaar geleden was er ook al ophef over declaratiebeleid bij de top van academische ziekenhuizen. Gezondheidseconoom Wim Groot is juist daarom verbaasd dat er opnieuw sprake is van "buitensporig hoge declaraties". Volgens hem is de bewustwording kennelijk weer weggeëbd.
Groot vindt het merkwaardig dat er geen verslagen van de buitenlandse reizen en congressen zijn gemaakt. Als het gaat om kennis vergaren, dan zou je verwachten dat die kennis ook vastgelegd wordt in de organisatie, is zijn redenering.

Zinnig en zuinig

Toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid riep destijds de raden van bestuur op zich te matigen met declareren. "Zinnig en zuinig geldt voor de hele zorgsector, ook voor de bestuurskamer", aldus de minister destijds.
De bestuurders en toezichthouders van het Maastrichtse ziekenhuis herhalen dat zij ook voorstander zijn van "zinnig en zuinig omgaan met zorggelden", zo staat in het intern bericht donderdag aan het personeel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!