150.000 lampjes: dit is de mooiste kerstversiering van 2023

De kersttuin van Jop (17) uit Kelpen-Oler heeft de verkiezing 'Mooiste kerstversiering van Limburg' gewonnen © L1 (Timo Schmid)
Groot, groter, grootst: niet zozeer het belangrijkste criterium om de L1-verkiezing 'Mooiste kerstversiering van Limburg' te winnen, maar dat is nu wel toepasselijk. Jop Kerkhoffs heeft namelijk 150.000 lampjes, 24 kerstbomen en een hele winterbar gemaakt voor zijn kerstshow in Kelpen-Oler.
Deze week kon er via Facebook gestemd worden op de top 4 inzendingen van dit jaar. Honderden stemmen zijn uitgebracht en uiteindelijk heeft de kersttuin van Jop met grote meerderheid gewonnen.

Lichtgordijnen en zelfgemaakte erwtensoep

De vele lichtjes zijn al van honderden meters afstand te zien. "Ik heb 150.000 lampjes, maar ook diverse mooie plekken gecreëerd in de tuin waar je foto's kunt maken. Zo hangen er lichtgordijnen van zes meter en zijn er bogen gemaakt met per stuk zo'n 20.000 lampjes erin", vertelt de 17-jarige winnaar enthousiast. "Je kan vuur maken na een wandeling of je komt naar binnen, waar je een huisgemaakte wafel van m'n oma, een kopje erwtensoep van m'n moeder of zelfgemaakte chocomel van mij kunt bestellen."

Kerstballen kopen in de zomer

Dit jaar is de kersttuin namelijk voor het eerst opengesteld voor bezoekers. En dat zorgt meteen voor behoorlijk wat drukte. Jop - die tussendoor 'gewoon' studeert op de Hoge Hotelschool in Eindhoven - heeft er van tevoren al op ingespeeld. Bezoekers kunnen namelijk een versnapering bestellen in zijn bar, of een souvenir kopen in zijn kerstwinkeltje. Hij heeft al honderden kerstballen verkocht, die hij vooraf goedkoop deed inkopen bij een groothandel. Ook heeft hij via een veiling een zeecontainer vol met kerstspullen op de kop weten te tikken. "Als mensen in de zomer op het strand liggen, ga ik al de kerstspullen kopen", vertelt Jop. Overigens allemaal betaald uit eigen zak: in de zomer werkt en spaart Jop voor zijn kerstspullen.
In totaal heeft hij aan alles tweeënhalve maand gewerkt. "Binnen, in de winkel en bar, heb ik er twee weken over gedaan. Maar buiten veel langer. Door alle regen van de afgelopen tijd, heb ik er langer over moeten doen." Af en toe krijgt hij wat hulp, maar het merendeel heeft hij alleen gedaan.
Benieuwd geworden naar de kersttuin en de winterbar? Bekijk dan onderstaande video. Tekst gaat verder onder de video.
Storm Pia
Helaas gooide storm Pia deze week behoorlijk wat roet in het eten. Daardoor is een tent met meerdere kerstbomen compleet ingestort. Ongeveer 1000 euro schade, denkt Jop. "Ik kwam thuis en de tent lag ondersteboven. Ik had een hele mooie entree gemaakt, maar alles lag in de war." Toch heeft hij nog genoeg energie om het snel op te lossen: "Morgen zorg ik ervoor dat alles er weer mooi uitziet en het gemaakt is."
Storm Pia heeft ook voor schade in de kersttuin gezorgd © L1 (Timo Schmid)

Haatreacties

Hoewel veel bezoekers uit het dorp komen en Jop positieve reacties krijgt, is niet iedereen blij met de kerstversiering. Zo krijgt hij geregeld haatreacties in zijn inbox op social media. Sommigen wensen hem zelfs dood, zo is te lezen in berichten, of hopen dat de blikslem inslaat. Gelukkig doet het hem naar eigen zeggen niets. "Door deze mensen heb ik een reden om het volgend jaar alleen nog maar groter en beter te maken, om ze nog meer jaloers te maken. Ik denk dat het gewoon jaloezie is. Als je op een 17-jarige gaat haten, dat is er wel iets mis met jezelf."

Fascinatie voor Kerstmis

Waar komt alle fascinatie die Jop heeft voor Kerstmis eigenlijk vandaan? Volgens hemzelf is het er met de paplepel ingegoten: "Mijn moeder had vroeger al mooie kerstbomen opgezet, en mijn oma was er ook altijd fan van. Ze versierde altijd het hele huis. Door de jaren heen had ik het steeds meer overgenomen, en inmiddels is het een hele leuke uit de hand gelopen hobby. Als het kan, wil ik er later ook mijn baan van maken."
Mensen die de kersttuin en winterbar van Jop nog willen bezoeken, moeten snel zijn. Vanaf 1 januari wil hij beginnen met afbouwen en opruimen. "Dan ben ik er ook wel even klaar mee."

Verkiezing

Als tweede bij de verkiezing Mooiste kerstversiering van Limburg 2023 eindigde de sfeervolle woonkamer van Jennifer uit Siebengewald. Toeval: zij was ook vorig jaar bij de top 4, maar greep toen ook net naast de prijs. Als derde is de fonkelende kersttuin van Adinda uit Brunssum geëindigd. De kerststal van Theo uit Sevenum eindigde als vierde. De top 4 is hier terug te zien.
Vorig jaar won John en Heidi Boere uit Brunssum. Hun kersthuis kon toen rekenen op de meeste stemmen. Aan en rondom het huis hangen zo'n 20.000 lampjes.
De winnaar van 2022 is hieronder terug te zien:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!