Broers krijgen vier jaar cel voor leidende rol in ontvoering

Het slachtoffer werd naar een afgelegen plek in het bos gebracht. © iStock
De broers Kreshnik S. (25) en Gentrit S. (22) zijn donderdag door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor onder meer het ontvoeren en afpersen van een Venraynaar. Dit vond plaats in juli vorig jaar.
De broers uit Horst hadden volgens de rechtbank een leidende rol in deze zaak.

Andere verdachten

Twee andere hoofdverdachten zijn voor hun aandeel bestraft met celstraffen van drie en tweeënhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Nog twee andere verdachten zijn veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Het zestal wordt ook schuldig bevonden aan diefstal.
Er is nog een zevende verdachte in beeld. Volgens de rechtbank was de destijds 17-jarige jongen alleen medeplichtig aan de ontvoering. Van afpersing en diefstal is hij vrijgesproken. Zijn straf: een voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf.

Ontmoeting

In de zomer ontstond het plan om het 27-jarige slachtoffer naar een plek te lokken en hem te ontvoeren. Reden? Ze wilden zijn geld en drugs afpakken. Iedere verdachte kreeg bij de uitvoering van dit plan een eigen rol toebedeeld. Eén van hen maakte een afspraak met de Venraynaar om drugs van hem te kopen. Die ontmoeting was er op 25 juli 2022 op de Molengatweg in Horst. Om geen argwaan te wekken, zaten twee verdachten daar te chillen op een bankje. Ze stonden op de uitkijk en hielden de anderen telefonisch op de hoogte.

Kofferbak

De man arriveerde op de afgesproken plek. Zijn auto werd geblokkeerd, waarna een verdachte op de motorkap sprong en de voorruit kapotsloeg. Gemaskerd met bivakmutsen en gewapend met vuurwapens dwongen de mannen de Venraynaar in de kofferbak van een auto. Het slachtoffer werd daarbij ook op zijn hoofd geslagen.

Snoeischaar

Vervolgens zijn ze naar een hutje in het bos gereden. Hij werd gedwongen om de locatie van zijn stashplek (opslagplaats van drugs, red.) te zeggen. Een paar verdachten zijn daarheen gegaan en hebben de drugs opgehaald. Verder kreeg hij te horen dat hij zijn digitale portefeuille met cryptovaluta vrij moest geven en zijn geld moest afstaan. Daarbij is gedreigd met vuurwapens en werd er een snoeischaar tegen de tenen van het slachtoffer gezet.

Angst

Was dit voor de mannen een manier om snel geld te verdienen? Ja, zegt de rechter. "Het waren angstaanjagende uren voor het slachtoffer." Hij heeft er nog steeds last van en ook zijn familie heeft in angst gezeten.

Terugbetalen

De buit die drie verdachten onderling hebben verdeeld, moet terug worden betaald aan justitie. Het gaat om 2300 euro per persoon. Tevens moeten ze een schadevergoeding betalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!