Limburgse kerkklokken luiden voor oud-bisschop Harrie Smeets

Harrie Smeets als bisschop. © Archief L1
Overal in Limburg luidden parochies om 11:00 uur de dodenklok voor oud-bisschop Harrie Smeets, die woensdagmiddag op 63-jarige leeftijd overleed.
De in Heerlen geboren priester was ongeneeslijk ziek. In de zomer van 2021 werd bij hem een hersentumor ontdekt. De uitvaart vindt plaats op 6 januari.

Harrie Smeets

Harrie Smeets werd in 1960 in Heerlen geboren. Na zijn priesterwijding in 1992 was Smeets kapelaan in Weert, Thorn en Wessem en pastoor in Maastricht. Daarna ging hij naar Venray waar hij aanbleef totdat hij bisschop werd. Op 8 december 2018 werd Smeets in de Christoffelkathedraal in Roermond gewijd als 24e bisschop van Roermond.
Hij was geliefd in de katholieke kerk en velen zagen hem als een verbinder die dicht bij de mensen stond. Bang voor de dood was hij niet: "Ik geloof niet dat er niks is. Er is iemand die op ons wacht. Daar ben ik heilig van overtuigd", zei hij daarover. Op 10 augustus 2023 verleende paus Franciscus met onmiddellijke ingang ontslag aan Smeets. Vanwege zijn ziekte kon hij niet meer functioneren.

Tijd als bisschop

Bisschop worden was niet iets waar hij naar uitkeek. "Ik moet u ook eerlijk bekennen dat het me in het begin moeite gekost heeft om mij in deze rol te schikken", zo bekende Smeets in juli in een brief aan de Limburgse gelovigen. Smeets kreeg tijdens zijn ambtsperiode onder meer te maken met flinke bezuinigingen en de coronacrisis. Ook de ontkerkelijking was een grote zorg voor hem.
L1 zendt op donderdag 21 december om 19:00 uur een special uit over de oud-bisschop.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!