Kankerpraat moet bewustwording creëren rond hpv-prik

Het HPV-virus wordt ook wel de 'stille moordenaar' genoemd. © iStock
De podcast Kankerpraat moet de hpv-vaccinatie nog meer onder de aandacht brengen. Die campagne loopt al een tijdje bij de GGD Limburg-Noord, al lopen de jongvolwassenen zelf nog niet echt warm voor die prik.
Ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar kregen begin dit jaar een uitnodiging voor een hpv-vaccinatie. Zij hadden de prikken eerder niet of slechts gedeeltelijk gehaald.

Een op de vier

Van alle jongvolwassenen die een uitnodiging hebben gekregen, haalt nog maar 1 op de 4 die eerste prik. Een tegenvallende opkomst. Om dat aantal op te krikken heeft de GGD nu dus de podcast 'Kankerpraat' gelanceerd in samenwerking met Ken Driessen, oprichter van de stichting Kankerpraat.

Kinderwens

In een van de twee afleveringen komt Kim Brouns aan het woord. Brouns is 43 jaar oud en kwam er vijftien jaar geleden achter dat ze besmet was met het virus. "Mijn man en ik probeerden zwanger te raken, maar dat lukte maar niet. Uiteindelijk lukte dat niet en kwamen we voor onderzoeken in het ziekenhuis terecht." Tijdens die onderzoeken bleek dat ze besmet was geraakt met het virus. Pap 4 wel te verstaan. "Dat is het voorlaatste stadium voordat het virus zich muteert tot baarmoederhalskanker."

HPV-virus

Het humaan papillomavirus of hpv is een zeer besmettelijk virus dat in de meeste gevallen niet gevaarlijk is. Zo'n 80 tot 90 procent van de mensen wordt minstens één keer in hun leven besmet. Het lichaam weet het virus zelf meestal op te ruimen. Wanneer dit niet gebeurt kan hpv in zeer zeldzame gevallen tot kanker leiden bij zowel mannen als vrouwen. Tot en met een leeftijd van 26 jaar is een vaccinatie het meest effectief en daarom kunnen jongvolwassenen tot en met 26 jaar zich gratis laten inenten.

Behandeltraject

Na die diagnose stond Brouns een intensief behandeltraject te wachten. "Niet alleen fysiek, ook mentaal was dat een zware tijd. We hadden samen een vurige kinderwens die je dan ook in de koelkast moet zetten." In het ziekenhuis werd toen gestart met het 'schoon schrapen' van de baarmoederhals. "Dat gaat meestal niet in een keer helemaal goed. Dus moet je een aantal keer terugkomen en daar gaan dan in totaal best wat maanden overheen."

Voorstander van de prik

Nu, vijftien jaar later, gaat het weer helemaal goed met Brouns. Omdat het virus tijdig werd geconstateerd is ze geen moment ziek geworden van het virus. "Als ik toen de keuze had gehad, had ik zeker weten voor een vaccin gekozen in plaats van voor het virus", legt ze uit. Een mening waar gynaecoloog Dieuwke Boskamp zich bij aansluit. Vanuit haar expertise is ze ook betrokken bij de podcast. "Als gynaecoloog ben ik honderd procent voorstander van de prik."

Bescherming

"De prik beschermt vrouwen tegen baarmoederhalskanker, maar eigenlijk tegen heel veel soorten kanker. Zowel bij mannen als vrouwen. Daarom hebben deze ronde ook jongens in die leeftijd de uitnodiging gekregen voor de prik", legt Boskamp uit. "Het virus is een stille moordenaar. Een besmetting ontdek je vaak pas als je ziek wordt, en dan kan het in sommige gevallen al te laat zijn", vertelt Brouns. Zij is nu met een boek bezig waarin ze mensen bewust wilt maken van bijvoorbeeld de vaccinatie. "Maar het boek gaat verder dan hpv."

Twijfels

Gezien de geringe opkomst wil de GGD met deze podcast meer animo creëren voor het vaccin. Al kan nog niemand echt verklaren waarom de opkomst tot nog toe tegenvalt. "Het kan natuurlijk dat er mensen twijfelen over bijvoorbeeld de bijwerkingen van de prik. Maar uit een wereldwijd onderzoek bij 270 miljoen prikken van de World Health Organization (WHO) zijn geen ernstige bijwerkingen naar voren gekomen", legt Boskamp uit. "Als je kijkt naar wat mensen met hun lichaam doen blijft me dat verbazen. We stoppen er van alles in, smeren er van alles op. Maar er is eigenlijk geen controle hoe het met ons lichaam gaat. De auto brengen we naar de APK", aldus Brouns. "Verzeker je er van dat de kans op het virus dusdanig klein omdat je het vaccin hebt gehaald."
De podcast Kankerpraat is te beluisteren via verschillende podcastkanalen waaronder Spotify. Mensen die de afgelopen periode de eerste HPV-vaccinatie hebben ontvangen kunnen voor 1 juni 2024 de tweede prik halen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!