Nieuwe invulling voor hospice Mook: opvang Oekraïners

De toegangspoort van Huis Wilma aan de Cuijksesteeg in Mook. © L1 (Gerard Pansier)
Het leegstaande Hospice Huis Wilma in Mook krijgt op korte termijn een nieuwe invulling. De gemeente wil er in het eerste kwartaal van 2024 tijdelijke opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen creëren.
Het gaat om een tijdelijke opvang van maximaal vijf jaar, afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Hoeveel vluchtelingen er opgevangen kunnen gaan worden, is nog niet bekend.

Extra woningen

Voor de langere termijn wil de eigenaar in samenspraak met de gemeente op het perceel aan de Cuijksesteeg in Mook meerdere woningen realiseren voor senioren, starters en spoedzoekers. Dat zijn mensen die snel een woning nodig hebben door bijvoorbeeld een scheiding.
Om dit te kunnen realiseren moet er een lange procedure doorlopen worden bij de aanvraag van een omgevingsvergunning en de realisatie van de woningen. Daarom is besloten om gedurende het ontwikkeltraject leegstand te voorkomen door het als opvanglocatie te gebruiken.

Informatiebijeenkomst

Maandag was er een inloopavond voor direct aanwonenden van het perceel. Zij kregen daar de plannen alvast uitgelegd en konden de nodige vragen stellen. De gemeente maakte de plannen dinsdagavond pas publiekelijk bekend.
Zodra de plannen voor de lange termijn concrete vormen aangenomen hebben, zullen meer omwonenden daarover geïnformeerd worden.

Hospice gesloten

Het hospice Huis Wilma sloot in mei plotseling de deuren na onenigheid met zorgverzekeraar VGZ. De zorgverzekeraar had aan de eigenaar laten weten dat er geen behoefte was aan deze voorziening in de regio. Na maandenlang steggelen, besloot eigenaar Ton Thissen in mei de stekker uit het hospice te trekken. De laatste drie patiënten verhuisden eind mei naar een ander hospice en een zorghotel.
Thissen gaf begin deze maand al aan met de gemeente in gesprek te zijn voor een andere invulling voor het pand en het perceel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!