Preventief fouilleren in Heerlen levert eerste wapens op

De politie houdt een actie preventief fouilleren op het Stationsplein in Heerlen. © L1 (Gerard Pansier)
Het preventief fouilleren in het centrum van Heerlen heeft de eerste twee maanden van de proef acht wapens opgeleverd.
Toenemend wapenbezit, van met name messen, was de reden voor de pilot die sinds oktober loopt.

Veiligheid verstevigen

Om de omgeving veilig te houden loopt nu de proef met preventief fouilleren. De uitkomsten moeten ook meer duidelijkheid geven over hoe het werkelijk gesteld is qua wapenbezit. "Gemiddeld genomen is het niet onveiliger dan elders, maar de achterliggende gedachte is dat wij op basis van analyse van de laatste tweeënhalf jaar 40 wapens hebben aangetroffen en wij vinden gewoon elk wapen te veel. Dus wij willen vooral die veiligheid nog verder verstevigen binnen Heerlen", zegt Ali Sabri, teamchef politie Heerlen.
De politie kan zolang de proef loopt mensen zonder concrete verdenking fouilleren op verboden wapenbezit. Dat kan alleen in delen van het centrum die van tevoren zijn vastgesteld met acties van maximaal twaalf uur.

Negen acties

De eerste twee maanden dat er preventief gefouilleerd wordt in Heerlen-Centrum, zijn er negen fouilleringsacties gehouden. Hierbij zijn circa 350 personen preventief gefouilleerd en 126 voertuigen gecontroleerd. De politie heeft acht wapens aangetroffen: vijf messen, een boksbeugel, een busje pepperspray en een gasalarmpistool.

Bijvangsten

Er waren ook verschillende bijvangsten zoals de politie dat noemt, zoals zakjes drugs in plantenbakken en een mes in de prullenbak van een horecazaak. Deze zijn vermoedelijk snel weggegooid toen een grote groep werd gecontroleerd. Tijdens de controles werd ook het rijden onder invloed geconstateerd en kleinere hoeveelheden hennep gevonden.
Er werd gefouilleerd op het Spoorplein, de Bongerd, de Gasthuisstraat, het busstation, het Burgemeester Van Grunsvenplein en de Promenade. Er waren ook controles tijdens de najaarskermis, Aod óp Nuij en uitgaansavonden.

Verlenging

De proef duurt tot en met 1 februari 2024. Eind januari heeft burgemeester Roel Wever een evaluatie met het Openbaar Ministerie en de politie. Daarna wordt een besluit genomen of het preventief fouilleren wordt verlengd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!