Schutterijen bekijken mogelijkheden voor 'nood-OLS'

De laatste schutter van Sint Antonius Nederweert bij het vorige OLS © Bram Becks
Leden van zo’n 140 schutterijen en schuttersgilden uit Nederlands en Belgisch-Limburg komen woensdagavond in Baexem bijeen om te kijken of er toch nog een Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) kan komen op zondag 7 juli 2024.
De OLS-Federatie, waar alle schutterijen in verbonden zijn, heeft een extra ingelaste ledenvergadering moeten uitschrijven omdat het OLS komende zomer in Nederweert niet door kan gaan.

Niet organiseren

De winnaar van het OLS 2023, schutterij St. Antonius Nederweert, heeft onlangs laten weten het grootste volkscultuurfeest van Limburg niet te kunnen organiseren. Onenigheid over de organisatie, het uit elkaar vallen van het bestuur en onduidelijkheid over sponsoring heeft voor enorme vertraging in de organisatie gezorgd, en daar is bij een OLS geen ruimte voor.

Reddingsplan

De vertegenwoordigers van de schutterijen en gildes, men schat dat tussen de 9000 en 10.000 mensen in Limburg lid zijn van een schutterij, zullen zich naar alle waarschijnlijkheid woensdagavond moeten buigen over een reddingsplan dat waarschijnlijk zal zijn opgedeeld in meerdere opties. De vraag is hoe concreet de opties voor een volwaardig OLS zijn. Of dat alleen essentiële onderdelen zoals een schietwedstrijd en een optocht gehouden kunnen worden.
De vraag is of de OLS-Federatie haar leden woensdagavond plannen laat afkeuren of goedkeuren. Dat maakt de kans op nieuwe vertragingen groot. Realistischer is de aanpak om de achterban in grote meerderheid vertrouwen te vragen om met iets aan de slag te gaan dat over een half jaar moet leiden tot een groot schutterstreffen.

Alternatieven

Nadat vorige week zondag bekend werd dat Nederweert het OLS niet kan organiseren, hebben diverse verenigingen zich op verzoek van de OLS-Federatie gemeld met mogelijke alternatieven. De ene schutterij kan wat makkelijker een schuttersfeest op poten zetten dan de ander. Dat heeft te maken met de ligging van het schutterslokaal en het eigendom van omliggende akkervelden of weilanden. Maar zeker ook met organisatieverleden.
De ene schutterij opereert doorgaans onopvallend binnen een dorp als ‘schietclub’. Terwijl een andere vereniging in het verleden het opzetten van een OLS, bondsfeest, een ZLF (Zuid-Limburgs Federatiefeest) of een Europees Schutterstreffen op haar naam heeft gezet. De toezegging van de Provincie deze week om het OLS indien nodig te steunen kan daarbij helpen.

Meerdere schutterijen

Om van het OLS in 2024 nog een succes te maken, zou ook gedacht kunnen worden aan een organisatie die bestaat uit meerdere schutterijen. Vergelijk het met de voetbalwereld waarin meerdere landen een EK of een WK organiseren. Je zou ook organisatie-energie kunnen verdelen door bijvoorbeeld het Kinjer-OLS, de dinsdag voor het grote OLS, op een andere lokatie te houden dan het grote OLS. Het Kinjer-OLS, voor zo’n 20 tot 25 deelnemende basisscholen, zou wellicht kunnen aansluiten bij een Bondsfeest, in omvang een wat compacter schuttersfeest, dat qua datum in de buurt ligt van de dag van het Kinjer-OLS. Alle voorzieningen, feesttent, verbindingen, parkeerplaatsen, optochtroute en vrijwilligers, zouden dan enkele dagen langer ingezet kunnen worden. Eén ding is zeker; de tijd dringt.

Concreet plan

Binnen de schutterswereld wordt ervan uit gegaan dat de leden woensdagavond in Baexem de vergadering verlaten door akkoord te zijn gegaan met of een concreet plan voor het OLS 2024 of de bevoegdheid voor de OLS-Federatie om met een plan aan de slag te gaan. Om dit nood-OLS te laten slagen zullen namelijk vele handen nodig zijn. Daar past het komende half jaar geen discussie of onenigheid bij. Men moet zo snel als mogelijk beginnen in een rustige sfeer.
Pas na het OLS in juli 2024, als er een nieuwe winnaar en organisator is opgestaan die met D’n Um juichend door de eigengemeenschap is binnengehaald, zal de OLS-Federatie met zichzelf en haar leden moeten bespreken hoe je in de toekomst een organisatorische blamage, zoals die van Nederweert, kunt voorkomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!