Directeur Mondo Verde geschrokken: 'Foto brengt veel teweeg'

De wolven leven in een modderig verblijf. © Alain Pirnay (via Facebook)
Directeur Klaas van der Honing van Mondo Verde zegt geschrokken te zijn dat er Kamervragen en raadsvragen worden gesteld over het dierenwelzijn in zijn dieren- en attractiepark in Landgraaf.
Een week geleden heeft een bezoeker van Mondo Verde foto's van de dierenverblijven gepubliceerd. De man gaf op social media aan dat het daar slecht gesteld is met het dierenwelzijn.

Flink geschrokken

Van der Honing: "We zijn er best van geschrokken dat één persoon dit allemaal aanhangig heeft gemaakt. Deze man heeft ook geen contact met ons gezocht, maar de foto's direct online gezet. Ik vind het heel erg om te merken dat zoiets enorm opgeblazen kan worden. Iedereen heeft er opeens ook een mening over."

Dierenwelzijn

De eigenaar en directeur van het dieren- en attractiepark in Landgraaf zegt in de veronderstelling te zijn dat alles in het park in orde is. "Je denkt dat je goed bezig bent en dan worden er opeens Kamervragen en raadsvragen gesteld. Elke twee maanden komt er een dierenarts langs op het park om het welzijn van onze dieren te controleren, dat is volgens protocol."

Luidruchtige attracties

De dieren hebben volgens de bezoeker te weinig ruimte en de hokken zijn in slechte staat. Ook zouden de dieren vlakbij luidruchtige attracties moeten leven. "Dat onze dieren last zouden hebben van de attracties daar kunnen wij ons niet in vinden; ze reageren niet eens op het geluid. Het is ook niet zo dat de attracties er net pas staan, die staan er al jaren", weerlegt Van der Honing de kritiek.
Ook was een van de punten dat de dieren op verharde stukken zouden lopen. "We hebben sommige dieren juist bewust niet meer in de modder laten lopen, ook vanwege wormen. Het is de afgelopen periode heel erg nat geweest en daar hebben we maatregelen voor genomen."

Modderpoel

De kritiek dat de wolven in een modderpoel zouden zitten, komt volgens Van der Honing deels door het extreem natte weer. "Onze wolven hebben ondergronds meerdere holen, er is wel materiaal besteld om hun verblijf aan te pakken. Zodra het terrein begaanbaar is, gaan we dat meteen doen."
Volgens Van der Honing kan er in elke dierentuin in Nederland wel een onhandige foto gemaakt worden waarop het lijkt dat een dier wegkwijnt. "We zijn juist heel begaan met onze dieren. Wij geven onze leeuwen bijvoorbeeld ook de prikpil zodat ze geen jongen krijgen, omdat deze dieren dan lastig onder te brengen zijn. Daar proberen we op in te spelen."

Zonnepanelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zich nog niet gemeld bij Van der Honing. "Gedurende al die tijd dat dit nu speelt, is er nog niemand geweest die met ons contact heeft gezocht." De NVWA laat aan L1 weten dat het park bij hen bekend is, maar dat ze op dit moment niet kunnen ingaan op inspectierapporten. Ook willen ze niet ingaan of er contact is geweest met Mondo Verde naar aanleiding van de berichtgeving rondom het park.
De directeur/eigenaar benadrukt dat Mondo Verde geen problemen heeft. "We zijn juist aan het uitbreiden en ons park verder aan het verbeteren. Volgend jaar gaan we zonnepanelen leggen. We doen er alles aan om het zo goed mogelijk te doen voor onze bezoekers en hebben het goed voor met de dieren die we hebben."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!