Maastrichtse advocaat in Taghi-zaak: 'We konden niks'

Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen © Sjoerd van Berge Henegouwen
Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen uit Maastricht had graag als advocaat van Ridouan Taghi door willen gaan, maar de rechtbank maakt het hem onmogelijk, zo zegt hij tegen L1.
Hij en twee andere advocaten stoppen daarom met de verdediging van de man, die als een van de grootste criminelen van Nederland wordt gezien.
Opdrachtgever
Taghi zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties tussen 2015 en 2017. Tegen hem en zes anderen heeft justitie een levenslange celstraf geëist. Eind februari staat de uitspraak gepland. De drie advocaten namen eind juni de verdediging over van advocate Inez Weski, die werd gearresteerd omdat ze informatie van Taghi vanuit de gevangenis zou hebben doorgespeeld. Ook wordt ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
De Maastrichtse strafpleiter Van Berge Henegouwen was een van de vervangers, maar stopt nu dus ook na enkele maanden met de verdediging van Taghi.
Waarom hebben u en uw collega's Michael Ruperti en Arthur van der Biezen besloten te stoppen?
"We hebben die keuze weloverwogen gemaakt. In een strafproces van deze omvang moeten advocaten gewoon hun werk kunnen doen. Op het moment dat de rechtbank zegt dat deze cliënt geen adequate verdediging is gegund, dan moet je daar als advocaat je conclusie uit trekken. Ga je meedoen aan een schijnvertoning, waar ik als excuustruus in de rechtszaal plaatsneem. Of zeg je dat je aan deze poppenkast niet wenst deel te nemen? We hebben voor dat laatste gekozen."
Als Taghi wordt veroordeeld en in hoger beroep gaat, kan het best zijn dat ik weer deel uitmaak van het advocatenteam
Is er nog sprake van een eerlijk proces?
"Nee, in deze zaak zeker niet en dat was eigenlijk al duidelijk. De rechtbank wilde zelf in juli een verdedigingsteam die het dossier zou lezen, maar vervolgens geven ze de advocaten niet de tijd en ruimte om hun werk te doen. We hadden negen maanden extra tijd gevraagd, maar die kregen we niet. Dan houdt het op."
Betekent dit het einde van u in de verdediging van Taghi?
"Dat moeten we even afwachten en is afhankelijk van de uitspraak. Als Taghi wordt vrijgesproken zal hij niet in hoger beroep gaan, maar wordt hij veroordeeld, dan waarschijnlijk wel. Dan zal hij voor het hoger beroep een nieuw advocatenteam gaan samenstellen en het kan best zijn dat ik daar weer deel van uitmaak. Daar is nog niet over gesproken, maar ik ben wel beschikbaar."
De zaak begon voor u eind juni toen bekend werd dat u een van de advocaten werd van Taghi, hoe is dat gegaan?
"Ik ben benaderd door Ruperti, die samen met Taghi een aantal advocaten had genoemd, daar was ik er een van. Taghi heeft zelf ook mijn naam genoemd, want hij kent me uit het verleden, al ben ik nooit zijn advocaat geweest. Natuurlijk is het een wens van elke advocaat bij zo'n megaproces betrokken te zijn. Maar het is ook de wens om je beroep uit te oefenen. Als die mogelijkheid niet wordt geboden, dan moet je toch aan afweging maken en dan moet je er niet voor de sier gaan zitten."
Hoe gaat de zaak verder denkt u?
"Donderdag is er weer een zitting, maar ik vermoed dat de rechtbank gewoon doorgaat zonder advocaten en eind februari uitspraak gaat doen. Daarna zien we wel verder."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!