Raaroverzicht 2023: dieren, domheid en de dood

Genoeg raar nieuws, ook in 2023 © Collage: L1
Nieuws is per definitie opmerkelijk. Een voetganger die veilig de weg oversteekt of een gemeenteraadslid dat geen steekpenningen aanneemt zijn niet nieuwswaardig, want zo hoort het. Maar tussen al het nieuws dat we dit jaar brachten, waren sommige verhalen wel heel opmerkelijk. Tijd voor een terugblik, tijd voor het Raaroverzicht.

Grafverwisseling

Een uitvaart is een intieme gebeurtenis. Verdriet wordt gedeeld, herinneringen worden opgehaald rond de kist van de overledene. Maar dan moet wel de juiste overledene in die kist liggen. Dat ging deze zomer helemaal mis in Voerendaal. Daar waren twee uitvaarten kort na elkaar. Eerst van Emilio Cau, daarna die van May Hermans. Maar bij die laatste mis stond de verkeerde kist voorin de kerk: May Hermans bleek al begraven. Een medewerker van de begrafenisondernemer had een fout gemaakt, die ondanks alle protocollen niet werd rechtgezet door de grafdelver. Na veel gesprekken en excuses kwam het uiteindelijk tot een herbegrafenis en een schadevergoeding.

Uitvaart

Er zijn natuurlijk meer manieren om definitief afscheid te nemen. Steeds meer mensen worden na hun overlijden gecremeerd, waarna de as wordt bijgezet in een ossuarium of wordt uitgestrooid. In Duitsland mag dat laatste alleen op een begraafplaats. Uitstrooien op zee of in een rivier is daar verboden. Het gevolg daarvan is dat er in Roermond wekelijks een rondvaartboot uitvaart, met aan boord urnen met de as van Duitse overledenen. Daarmee is het Midden-Limburgse waterrecreatiegebied ook postuum populair bij onze oosterburen.

Naakt of niet?

Gelukkig richt Limburg zich als recreatieprovincie vooral op de levenden. De vermaaksindustrie is hier groot, maar ook die levert soms gefronste wenkbrauwen op. Zo heeft camping De Spekberg te maken met een heel hardnekkig misverstand, dat het een om een nudistencamping zou gaan. Het regent telefoontjes van mensen die in Blerick willen komen naaktrecreëren, maar die moeten ze steeds teleurstellen. Hoe de mythe is ontstaan? Dat blijft een mysterie.

Geen Calimero

Als Limburgers hebben we een beetje de neiging om onszelf klein te maken. Het Calimerocomplex is hier diep geworteld. Onterecht, bleek dit najaar ook toen verblijfsmastodont Booking liet weten dat ons eigen Geulstadje niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd hoge ogen gooit. De boekingssite kijkt ieder naar de favoriete reisbestemmingen van zijn gebruikers voor het aankomende jaar. In die Top-10 dook ineens Valkenburg op, tussen wereldsteden als Buenos Aires, Portland (VS) en Cairns (Australië). Helaas onthult het hotelplatform niet op wélke plek Limburg terug te vinden is.

Smakelijk

Dat toerisme komt natuurlijk niet alleen omdat Limburg zo mooi is. We hebben ook de reputatie van een bourgondische provincie. Lekker eten, lekker drinken. Toch knaagt er af en toe iets aan dit beeld. Bijvoorbeeld bij het nieuws dat een Venlose brouwerij een biertje ging maken, gebaseerd op de lokale culinaire specialiteit: curry. We hebben ons laten vertellen dat het prima smaakt, al hebben we de proef zelf nog niet op de som genomen.

Nog meer smakelijk

Een ander dubieus culinair experiment uit Venlo komt uit het ziekenhuis, en is bedoeld voor mensen met slik- en kauwproblemen. Die kregen eerst alleen maar vla of pudding voorgeschoteld, en dat hangt je op een gegeven moment natuurlijk de keel uit. Bij het VieCuri-ziekenhuis verzonnen ze daarom de puddingboterham. Eindelijk iets anders op het menu, maar of het ook smaakt?

Onsmakelijk

Het bruggetje naar echt onsmakelijk nieuws is daarmee snel gemaakt. Een man vond het eind oktober nodig om op een ongeregistreerde scooter rondjes te rijden in Sittard, waarna de politie hem aan de kant wilde zetten. De scooterrijder ging ervandoor, agenten er achteraan, je kent het wel. Na een dollemansrit ging de scooterrijder onderuit. Recht in een hondendrol. Besmeurd met hondenpoep werd de man aangehouden.

Bejaarde kapster verjaagt overvaller

Maar dit was niet de enige criminele sukkel die dit jaar in onze kolommen voorbijkwam. De overvaller die in maart probeerde toe te slaan bij een kapperszaak in Landgraaf, zal nooit de nieuwe Pablo Escobar worden. Want terwijl de zaak nog vol koffie en gebak stond vanwege het 51-jarig jubileum van de zaak, gaf de 74-jarige kapster Corrie geen duimbreed toe. "Om de godverdomme niet", beet ze de overvaller toe. Waarna die braaf bleef wachten op de politie.

Politiek met vallen en opstaan

Met zowel Provinciale Staten,- Waterschaps- en Tweede Kamerverkiezingen was het druk qua politiek nieuws. Vaak procedurele verhalen over onderhandelingen, standpunten en mensen met functies. Maar ook gebroken potloden, de geur van aangebrand eten en mensen die flauwvallen.

Nomen est omen

Politici zelf kunnen er trouwens ook wat van. Want als je een politieke partij opricht met de naam Samen Verder, dan wek je natuurlijk wel verwachtingen. Maak je die verwachtingen niet waar, dan krijg je een bericht met een kop waarvan de redacteur ontzettend mee in zijn nopjes was.

Sekspop: brandweer uitgerukt

Als hulpverlener sta je altijd klaar om in actie te komen om levens te redden. Ruimte voor twijfel is er niet: elke seconde telt, als er bijvoorbeeld een drenkeling in het water ligt. Ook als die drenkeling bij nader inzien een sekspop blijkt te zijn, zoals dit voorjaar in het kanaal bij Weert. Het lichaam waarvan de batsen uit het water staken was van plastic. Het hoofd ontbrak, dus mond-op-mondbeademing was sowieso geen optie.

Vleermuispiemel

Over seks gesproken: weet je hoe een vleermuis het doet? Jan Jeucken uit Horst deed daar onderzoek naar, door te kijken naar videobeelden van parende vleermuizen die leven in de Sint-Matthiaskerk in Castenray. Vooral de extreem lange vleermuispenis trok de aandacht van Jeucken. Na het bestuderen van 93 paringen kon hij dit jaar een tipje van de sluier oplichten: de piemel wordt niet gebruikt voor penetratie, maar het vrouwtje vast te houden en de weg vrij te maken.

Vrijheidslievende servals

Een bijzonder huisdier vraagt bijzondere aandacht en verzorging. Met bijvoorbeeld een solide verblijf, om te voorkomen dat het beest ontsnapt. Laat staan als je katachtige al een keer de benen heeft genomen. Maar een ezel stoot zich misschien niet twee keer aan dezelfde steen, een serval kiest wél twee keer het hazenpad.

Sjtieve piemel

Om nog even terug te keren op piemels: een band die dit onderwerp bezingt werd dit jaar opgenomen in de lijst van Nederlandse streektaalartiesten die wordt bijgehouden door het Meertens Instituut. Al meer dan 10.000 artiesten staan er in zijn digitale naslagwerk, waarvan meer de helft uit onze provincie. Inclusief dus de Sittardse punkband Zjwieg. Bekend (al is dat waarschijnlijk in beperkte kring) van nummers als Riestevlaai, André Rieu en natuurlijk Sjtieve Piemel.

Prins Jos I van Dubai

De Limburgse cultuur timmert sowieso best goed aan de weg. Ondanks bovengenoemd Calimerocomplex krijgt vastelaovend dit jaar ook voet aan de grond aan de zonnige kusten van de Perzische Golf. In het stinkend rijke emiraat Dubai werd dit jaar Jos I uitgeroepen tot Prins Carnaval, de eerste in het Golfstaatje en waarschijnlijk ook de eerste in de hele Verenigde Arabische Emiraten. Al moest er, naar goed Limburgs gebruik, wel wat gesjoemeld worden met de regels: het carnaval in Dubai viel dit jaar in het weekend ná de echte Vastelaovend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!